Министърът на правосъдието Цецка Цачева подава оставка заради купения от нея апартамент на по-ниски цени в столичния квартал "Изток".

Преди ден тя поиска от антикорупционната комисия и прокуратурата да направят пълна проверка на начина, по който е придобила луксозен апартамент, построен  фирмата "Артекс".

Цачева е провела разговор с премиера Бойко Борисов и сама е изявила желание да напусне правителството. Срещата между двамата е била рано сутринта в събота в премиерския кабинет. Самата тя ще обяви оставката си по-късно през деня.

Юлиян Ангелов, организационен секретар на ВМРО, коментира, че управлението остава стабилно. "В голямата коалиция за момента няма непреодолими препятствия, считаме, че целият мандат на управлението може да бъде изпълнен", посочи още Ангелов.

Той добави, че оставката на Цачева е личен и морален акт – за да не влияе на проверката, която предстои.  

Няма да е проблем оставката на Цецка Цачева за стабилността на правителството, посочи и лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. По думите му лични мотиви за оставка не се коментират.

На въпрос дали трябва и Цветан Цветанов да подаде оставка, лидерът на ВМРО заяви, че не може да каже.

„Сигурен съм, че Цветанов също ще има разговор с премиера. Аз лично очаквам някакви размествания”, обяви лидерът на Атака - Волен Сидеров. Той определи оставката на Цецка Цачева като „морален акт“ и подчерта, че случаят се е разшумя най-вече заради етичната страна на въпроса.

Оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета, смята обаче зам.-председателят на НС и лидер на партия „Воля” – Веселин  Марешки.

"Оставката винаги е индивидуален акт. Надявам се, че госпожа Цачева знае какво прави. Какви ще са аргументите за оставката, които ще изтъкне Цачева, не е толкова важно. По важно е какви аргументи ще изтъкне партия ГЕРБ. Дали ще има други оставки, предстои да разберем", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.