Цецка Цачева е поискала прокуратурата и антикорупционната комисия да проверят придобития от нея имот. 

Тя е сезирала писмено председателя на антикорупционния орган - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, както и главния прокурор на България.

Искането за проверка е за имот  на ул. "Юрий Гагарин" в София.

Цачева е поискала да бъдат проследени средствата, с които е придобит имота и да бъде установено дали има конфликт на интереси с фирмата-продавач, дали има злоупотреба с власт, както и дали има други нарушения при договорните й отношения с фирмата-продавач. Това обясни в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод казуса с апартамента й.

"Готова съм да сътруднича на проверките, давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултатите от проверките да бъдат публично огласени", заяви Цачева, цитирана от БТА.

"Цената е за имот в груб строеж. И в нотариалния акт това, което е записано е цена на имот в груб строеж", посочи министърът.

Последните дни стана ясно, че фирмата "Артекс" е продала апартаменти на нереално ниски цени на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, както и на зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Сделките са сключени през лятото на 2018 г. Преди това е приета поправка в Закона за устройството на територията, с която става възможно фирмата да строи небостъргач с изтекло строително разрешение.

Поправката в Закона за устройство на територията (ЗУТ) няма отношение към обекта на фирма "Артекс", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, един от вносителите на измененията.

Поправката "Артекс" ми звучи по-скоро подвеждащо, смята Ненков. Според него фирмата не се е възползвала от поправката, защото в закона никъде не е описано, че важи със задна дата, посочи Ненков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!