Цялата ситуация е съмнителна, но ще се окаже, че няма нищо незаконно. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” политологът Петър Чолаков по повод на новите апартаменти на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, депутата от управляващата партия Вежди Рашидов и заместник-министъра на спорта Ваня Колева, закупени на цени под пазарните.

„Преди 10 години имаше подобна история с г-н Цветанов. Тогава Яне Янев, който беше лидер на РЗС, излезе извади документи и какво стана после – Яне Янев стана политически съветник         на г-н Борисов. Шефът на НАП, който правеше данъчната проверка на г-н Цветанов изказа съображения относно имотите му, после беше издигнат в депутатските листи на ГЕРБ. Съмнявам се, че ще се стигне до последствия, главата на Цветанов няма да падне”, каза още Чолаков.

Снимка: btvnovinite.bg

Той допълни обаче, че ситуацията е опасна за управляващите и е възможно да има ескалация. Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията посочи, че реакцията на премиера Бойко Борисов е била интересна. По думите му той се опитва да бъде арбитър в ситуацията.

„Г-н Цветанов през 2010 г., когато се появи темата за шестте апартамента беше най-популярният политик, изпреварва дори Борисов. Имаше много последици – беше осъден на две инстанции. Начинът, по който звучи тази покупка е проблемен, но смятам, че е премислена от юридическа гледна точка”, коментира Безлов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерта по корупция, Цветан Цветанов е майстор на предизборните кампании и е много ценен за ГЕРБ, а Борисов трудно би се разделил с него. Социологът Кольо Колев допълни, че няма да бъде доказана измама. „Трябва да се попитат хората, дали това е нормално за един политик, който никога не е бил някакъв мениджър или свръх експерт”, допълни социологът.

По думите на Чолаков, падането на Цветанов означава оголване на тила на Борисов точно преди изборите. Безлов допълни, че председателят на ПГ на ГЕРБ е изключително важен за партията за предстоящия евровот. Целия разговор вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!