Нови разкрития по скандала с евтините апартаменти за властимащи и първа реакция на премиера по темата. Бойко Борисов заяви от Брюксел, че ще изчака кратко време, докато по казуса се произнесат прокуратурата и антикорупционната комисия.

Междувременно, проверка в имотния регистър разкри още хора от властта, съседи в блока на Цветан Цветанов.

Зам.-министърът на спорта Ваня Колева ще живее в сградата „Летера”, за която разказваме през последните дни, под Цветан Цветанов, който ще живее на последния етаж.

Апартаментът на Ваня Колева се намира няколко етажа по надолу – на втория етаж. Той е малко над 230 квадрата и цената на това жилище е под пазарните за този район. Тя е четвъртият човек, който си е купил жилище от тази компания, освен Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов.

Апартаментът на заместник-министър Ваня Колева в сградата на годината за 2017 г. на улица "Латинка" е купен година по-рано с банков кредит. Цветан Цветанов, освен бъдещ съсед на Ваня Колева, е и нейн кум.

Апартаментът на кумицата се оказва по-скъп от този на кума й.

За 230 квадрата плюс 25 квадрата гараж тя плаща 665 000 лева, показва справка от Агенцията по вписванията. Така квадрат излиза 1300 евро.

"Аз наистина не знам каква е пазарната цена. Апартаментът беше закупен в период, когато нямаше акт 16 и не беше готова сградата. За мен цената, която беше предоставена, беше цената, която ползват всички и аз не съм имала предварителни разговори по обявената цена", заяви Ваня Колева.

Цветанов допълни, че нейният съпруг е осми на световното по колоездене преди 20 – 30 години.

„Имат хубав, сериозен бизнес от 30 години и повече. Защо да не може да си позволи да си купи апартамент”, каза Цветанов.

"Свободна Eвропа", които първи алармираха за евтините жилища на властта, правят паралел между законова промяна, гласувана от предходното Народно събрание, и възможността „Артекс” да завършат друга своя знакова сграда – билдингът "Златен Век", в столичния квартал „Лозенец”.

Поправката е по предложение на ГЕРБ и одобрена основно с техните гласове. Справка на гласуването показва, че текстът е подкрепен и от самият Цветан Цветанов.

Новите текстове казват, че срокът на разрешителното за строеж вече важи не от издаването му, а от започването на строителството. По документи строителството на сградата е започнало през 2010 г..

Сградата получава първото си 5-годишно разрешително за строеж през 2007 г. и има още едно удължаване с още 5 години през 2012 година. Така тя би трябвало да е завършена до ноември 2017 г.

Поправката дава отсрочка до 2020 г., но не и според адвокат Никола Вапцаров. Той е и част от инициативния комитет "Лозенец", който е срещу билдинга. Той е категоричен, че строителството пак е извън закона, тъй като поправката важи само за нови казуси.

„Аз не мога да кажа дали има връзка или не, това трябва да каже прокуратурата и да разследва. Самият факт е, че ние сме писали до господин Цветанов, той обеща, че ще направи проверка, но дотам стигнаха нещата. Писали сме до госпожа Цецка Цачева писмо, до госпожа Караянчева писмо”, обясни адв. Никола Вапцаров.

По думите му, според сегашния устройствен план максимумът за височина на сградите в района е 8 етажа, а новата сграда ще е над 30.

На третия ден от скандала фирма „Артекс” публикува официалната си позиция в своя интернет сайт:

"Ние нямаме необходимост от политически тласък, за да правим бизнес… За съжаление, българските политици – бивши, настоящи и бъдещи – планират живота ни в рамките само на своя мандат.

И това е голяма разлика между всеки отговорен бизнес и политическата класа", пишат от компанията. И отбелязват, че са готови да предоставят на контролните органи всички документи, съврзани със сделките на своите клиенти.