Социални работници готвят едночасова предупредителна стачка.

Настояват за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд.

Снимка: btvnovinite.bg

Около 3 хиляди души работят в социалните служби и отговарят за едни от най-тежките групи в обществото – децата в риск, хората с увреждания и тези с много ниски доходи.

Снимка: btvnovinite.bg

Основната заплата на социалните работници без професионален опит е едва 650 лв. А средната – почти 800 лв., за тези, които са с висше образование.

Снимка: btvnovinite.bg


На 27 ноември те ще спрат работа за един част в знак на недоволство.

Искат основната заплата да се увеличи с 40 на сто.

Като социален работник в „Люлин” Олег Дойчинов отговаря за подкрепата за хората с увреждания. Работата е тежка и стресова – с колегите му застават очи в очи с хора, изпаднали в беда. И са буфер между техните нужди и възможностите на държавата.

„Тук получих инфаркт преди 3 години и половина, на работното място, вследствие на този стрес ежедневен”, разказва Дойчинов.

Олег е с висше образование, 15 години стаж в системата и чиста заплата от 735 лева: „Млади кадри нямаме. Както ми виждате бялата коса, оредяла – такива останахме. Системата е такава, че тя се обезкървява”.

Освен ниските заплати, условията на труд също се преглъщат трудно. Обзавеждането е остаряло, дограмата на прозорците – също. С лични пари социалните работници си купили печка, носят си и инструменти, с които поправят щети.

„И тук си носим от вкъщи инструменти, за да можем по някакъв начин да направим обстановката по-рационална, по-удобна за работа. Бюрото е поне 40-годишно. Тоталитарно бюро”, казва Олег.

„Когато дойдох да работя тук, тези мебели бяха тук. Колегите казват, че са откакто е създадена службата от 1992 г.”, казва Златка Иванова, социален работник.

Социалният министър е поискал допълнителни 5 млн. лв. в бюджета за догодина, за да се увеличат заплатите не с планираните 10, а с 15 на сто. Но засега без успех. Дори и това обаче е далеч от исканото от хората.

„Идват хора, които искат да вършат тази работа. И след 1 месец напускат, те не издържат. Не виждат шанс за кариерно развитие, за по-висока заплата”, споделя Кремена Атанасова, зам.-председател на синдикат за административните служители към КТ „Подкрепа”.

В предупредителната стачка ще се включат социални работници от цялата страна.