Лични и социални асистенти излязоха на протест пред общината в Търговище. Недоволството им е срещу решението да бъдат плащани не повече от два часа дневно за положени грижи за възрастни и болни хора.

Само преди няколко дни стартира проект "Нови хоризонти" на общината, в който са одобрени само 165 лични и социални асистенти, а броят на желаещите е около 400.

Заради големия брой хора, за които трябват грижи, беше взето решение да се предоставят максимум по два часа за обгрижване на човек.

"При положение, е че със сто процента инвалид с отрязан цял крак, с инсулт от 15 години, с абсолютно 100%плегия на дясната ръка, неподвижна... как да го разпределим този един час?  Кое по-напред да свършим, приоритет кое трябва да бъде?”, запита една от протестиращите Антония Йорданова.

Според зам.-кмета на общината Емине Якубова има възможност да бъдат изключени част от хората, които са на един час, ако бъдат хванати „с някакви други услуги. Това го виждам като вариант, който трябва да го обмисли общинското ръководство”, допълни тя.