Оставката на Теменужка Петкова, обявена днес, е втората на министър от кабинета „Борисов – 3”.

51-годишната Петкова беше енергиен министър и в предишния кабинет на Бойко Борисов – от 2014 до 2017 г.

Преди това тя беше зам.-министър на финансите в служебния кабинет на Георги Близнашки и шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция – институцията, която разкри големите суми, които държавата е плащала на консултантите за строежа на АЕЦ „Белене”.

Преди тази оставка „трус” имаше и в Здравното министерство: преди четири месеца оставка подаде министърът на здравеопазването Николай Петров.

Стана ясно, че като шеф на ВМА той е подписал две обществени поръчки за 1,6 млн. лв. на дружество, представлявано от мъжа, с когото дъщеря му живее на семейни начала и от когото има дете.

Столът на министър на енергетиката е сред най-горещите в изпълнителната власт.

През 2012 г. беше получена оставката на Трайчо Трайков – министър в първия кабинет на Бойко Борисов (2009 – 2013 г.) Поводът беше ,че Трайков вместо на бизнесфорум в Катар, отишъл на плаж.

В момента Трайков заедно с бившия финансов министър Симеон Дянков и с бизнесмена Иво Прокопиев са обвиняеми по дело за нанесени щети на държавата от продажбата на остатъчния дял от акциите на енергодружеството И Ви Ен.

През 2007 г. пък оставка даде и Румен Овчаров. Тя стана факт след бурен скандал между министъра и шефа на националното следствие Ангел Александров.