Знаем, че Бисер Петков отговаря за много чувствителна област, която е приоритет за правителството и за която се отделят много средства от държавата, а реформите в тази сфера не вървят бързо. Това доведе до неговата оставка, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в студиото на „Лице в лице”.

Снимка: btvnovinite.bg

Радев коментира и избора на нов главен прокурор, както и изказването на премиера Борисов, че би предпочел него като кандидат за този пост.

„Премиерът не искаше политическа кандидатура за този пост”, каза Радев, който е категоричен, че никой не е говорил с него да се включи в надпреварата за нов Обвинител №1.

„Цялата процедура за избор на главен прокурор мина прозрачно за цялото общество”, смята евродепутатът, който отбелязва, че в някои страни тази длъжност се заема със заповед на правосъдния министър.

Процедурата е била прозрачна и е била направена според приетите изменения на конституцията, които са били подкрепени и от част от тези, които в момента протестират срещу избора на Иван Гешев като Христо Иванов, който по онова време е бил правосъден министър, каза Радев.

Евродепутатът не смята, че трябва да има нова реформа на конституцията и това не е закон, който трябва да се променя на шест месеца.

Емил Радев очаква европейският мониторинг по отношение на правосъдието и вътрешния ред да падне, защото според последния доклад от Брюксел са изпълнени всички 18 поставени задачи в тази сфера. Според него не може да се говори за организирана престъпност след резултатите постигнати от началото на мониторинговия доклад.

Има единодушие по въпроса за отпадането на мониторинга от страна на ЕС, смята Радев, който отбеляза, че от българските евродепутати само Елена Йончева е изразила резерви по въпроса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Инициирам в Брюксел една конференция в понеделник, която се казва „12 години мониторинг: резултатите”, в която ще участват  вицепрезидентът на България госпожа Илияна Йотова, главният прокурор господин Сотир Цацаров, новоизбраният  прокурор господин Иван Гешев, председателят на ВАС господин Чолаков, представляващият ВСС господин Магдалинчев, ще вземе участие и еврокомисарят Мария Габриел, от ЕК ще бъде директорът на Главен комисариат, който отговаря за мониторинга – господин Слийд”, разкри евродепутатът.

Емил Радев коментира и резолюцията на Европарламента, призоваваща всички държави членки да приемат Истанбулската конвенция.

Тази резолюция няма задължителен характер, а е призив и има пожелателен характер, каза евродепутатът, според когото вече е постигнато решение по отношение на този документ в нашата страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!