Край на системата с мониторинговите доклади за България. Европейската комисия днес официално отправи препоръка процедурата към страната ни да отпадне. 

В последния си доклад комисията отчита голям напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона.

Окончателното решение за отпадане на процедурата ще бъде взето след становища от Европейския съвет и Европарламента.

Снимка: bTV

Наблюдението над съдебната система и борбата с престъпността у нас обаче остава под друга форма.

Механизмът за наблюдение днес откровено бе наричан политически инструмент, дискриминационен и контрапродуктивен.

Българските депутати от целия политически спектър приветстват новината за скорошното му отпадане за България. Предстои обаче нов вид наблюдение.

Не дискриминацонно. То ще е за всички страни и ще е обвързано не с доклади, а със спиране на еврофондове.

Снимка: bTV

Напредъкът на България отговаря на поетите ангажименти към момента на присъединяването й, пише в доклада.

„Комисията прави извода, че напредъкът е съществен, за да предложи отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, но да продължи мониторинг на оставащите предизвикателствата чрез други методи на национално и европейско ниво”, заяви Димитрис Авромополус - европейски комисар по миграцията

В текста има и препоръки. Сред тях - продължаване на борбата с корупцията и изпълняване на ангажимента на правителството за отчетност на главния прокурор. Значимостта на препоръките се приема различно.

„Тук ясно е казано, че във всички сфери, независимост на съдебна система, борба с корупция, законодателните промени, които трябваше да приемем и т.н.  – и правителството, и магистратите, и правителството и МВР… всички са се справили добре”, коментира Емил Радев, ЕНП.

„Този механизъм се превърна в инструмент за политическа подкрепа към управляващите или съответно към други. Този механизъм се превърна в инструмент за печелене на вътрешнополитически дивиденти на част от държавите-членки”, смята Петър Витанов, Алианс на европейските социалисти и демократи.

Какво следва за страната ни, след отпадането на механизма?

„След като не успя за 12 години, и ние нямаме нужда от г-н Юнкер, за да знаем дали успя, или не успя, ние имаме 7 милиона мнения по този въпрос, за нас голямата тревога, голямата въпросителна е какво следва”, обясни Радан Кънев, ЕНП.

Сега, както за България, така и за целия ЕС ще има доста по-широкообхватен механизъм. И тук ние няма как да се оплакваме, защото наблюдението ще бъде върху всички държави”, смята Илхан Кючук, "Обнови Европа".

И когато се констатират нередности относно върховенството на закона, оттук нататък няма да има доклади, а спиране на еврофондове, обещава Брюксел.

Според нашите политици добрата оценка на ЕК е факт от вече извършените реформи.

Според външния ни министър Екатерина Захариева не може да се спекулира кога ще падне мониторингът, защото до края на мандата на тази комисия остава още малко време и не е ясно дали дотогава фактически това ще се случи.