Очаква се днес Европейската комисия (ЕК) да препоръча да отпаднат мониторинговите доклади за България. 

Днешният доклад на Европейската комисия за страната ни и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка вероятно ще е последен.

Но наблюдението за спазване на принципите на правовата държава ще продължи. Това твърдят източници на bTV от Брюксел, часове преди представянето на текста.

Докладът се очаква този следобед в Брюксел и Страсбург, където тече пленарната сесия на Европейския парламент. Последната дума е на Европейския съвет.

Преди година ЕК беше отчела напредък в борбата с организираната престъпност и гаранция за независимостта на съдебната система. Тя обаче препоръча тогава на страната ни да продължи съдебната реформа и да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Тогава се отчете, че 3 от общо 6 показателя са изпълнени.

Темата коментираха пред bTV български евродепутати:

„Механизмът показа пълното си безсилие, нещо повече, с времето той бе извратен от ЕК и се превърна в инструмент за политическа подкрепа на фаворитите на Брюксел в София, с което Европа стана гарант на българската корупция и беззаконие”, смята Иво Христов (БСП).

„Трябва да отпадне механизмът. За нас той е непълен, ограничен по своя обхват, защото се е фокусирал върху две страни – в случая България и Румъния. Хърватия, която се присъедини след нас към ЕС, на нея не беше приложено такова споразумение на Европейската комисия”, каза Илхан Кючюк (ДПС).

„Това, което обеща Жан-Клод Юнкер, че накрая на мандата на тази комисия ще има препоръка за отпадане на механизма, явно ще се случи, защото България е изпълнила абсолютно всички препоръки, които бяха по механизма”, заяви Андрей Ковачев (ГЕРБ).

Европейската комисия най-вероятно още в следващите месеци ще предложи нова форма на наблюдение за спазването на върховенството на закона. И новият механизъм ще важи за всички страни-членки.

Първоначално този проект засягаше Унгария и Полша, заради съмнения за спазване на върховенството на закона. Но сега всички 27 страни ще трябва да се чувстват засегнати. И когато се открият нередности, те не просто ще бъдат маркирани в доклади, а вероятно ще се наложи спиране на еврофондове за съответните страни.