Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания, това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на срещата на върха в Брюксел.

Изказването на Борисов е след като стана ясно, че Франция блокира пътя на Албания и Северна Македония към ЕС. Шест часа продължиха разговорите в Брюксел за разширяването на Европейския съюз. Въпреки това Франция, в лицето на президента Еманюел Макрон, се противопостави на присъединяването на двете страни към Общността.

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел.

„Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.

„Нашата подкрепа винаги са я имали. Да, има страх от разширяване – такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи”, добави министър-председателят.

По думите му всяка от държавите има своята логика.

„Никой не казва не. Всеки казва „добре, но нека се подготвят максимално”, подчерта той.

Борисов обясни, че е разговарял с колегата си от Скопие Зоран Заев. Според него той е свършил много работа и има още накъде да се развива. Българският премиер е категоричен, че Заев не трябва да подава оставка. 

Борисов напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

В отговор на журналистически въпрос премиерът Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако Българския футболен съюз изгради такава програма. Той беше категоричен, че е готов за разговори, но не и с настоящото ръководство.

Освен това Борисов е разговарял и британския премиер Борис Джонсън. По думите му България има прекрасни отношения с Обединеното кралство и двете страни се обявяват заедно срещу расизма, визирайки скорошния скандал, разразил се след футболната среща между България и Англия.

Борисов обърна внимание и на многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъдят. За него е важно да не пострадат кохезията и земеделието. Освен това отбеляза, че трябва да се наблегне на иновациите и киберсигурността.

Българският премиер е оптимист за предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България.