Ден на напрегнати преговори и вътрешни совалки в Обединеното кралство след новата сделка за брекзит с Европейския съюз и преди утрешното гласуване в британския парламент.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън има само днешния ден, за да убеди депутатите утре да подкрепят постигнатото с Европа споразумение. След тригодишно забавяне, брекзит тръгна отново, след като снощи Евролидерите одобриха последната предложена договорка от Великобритания.

А в поле в Южна Англия активисти изписаха с трактор: "Великобритания сега иска да остане в Евросъюза".
Няколко партии заявиха, че няма да подкрепят сделката. 

Британският премиер изрази увереност, че в събота Камарата на общините ще одобри споразумението, което той договори с евролидерите.

Въпреки това шансовете за сделката с Брюксел са непредвидими, особено, след като някои партии категорично заявиха, че няма да я подкрепят.

Така премиерът Джонсън ще разчита на отцепници, включително от опозицията, за да постигне „Моят брекзит или брекзит без сделка”.

Пожизнени членове на Камарата на Лордовете разказаха, че все още не знаят каква точно е сделката.

„Дойдох през 1970 г., така че съм най-възрастния член на парламента. Но никога не съм виждала подобно нещо. Имало е всякакви сериозни проблеми през годините, но това е толкова зависимо от толкова много страни. Мисля, че е бедствие. Все още не знаем каква точно е сделката. Ще бъде подложена на дебат, за да се разбере колко е добра. Живеем от час за час”, споделя баронеса Машам.

Тя работи без заплащане, в ярко червена роба. Издигната е в ранг от Кралицата. От близо половин век принадлежи към най-елитен клуб - Камарата на лордовете или Горната камара на парламента.  84-годишната баронеса Машам е от увеличаващата се група депутати, които започват да преосмислят идеята за брекзит. 

Преди 60 години тя казва "да" на лорд Машам и става графиня. След още 11 – баронеса. Като част от Камарата на Лордовете участва във всички важни решения за страната.

"О, мисля, че на първо място беше голяма грешка изобщо да се провежда референдум, защото хората не знаеха колко сложно може да стане всичко. Не искаме да сме изолирани, това би било ужасно", казва баронеса Машам.

Ако новата сделка не бъде приета, стигне се до искане за отлагане и Борис Джонсън откаже да спази закона, ще се намеси съдът. И сценарият за евроразвода може да се върне на изходна позиция. 

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Великобритания и Европейския съюз трябва да сключат възможно най-бързо споразумение за свободна търговия след излизането на кралството от блока.

Докато депутатите утре ще решават съдбата и бъдещето на Обединеното кралство, в Лондон се готви мащабен протест срещу развода с ЕС.

Наричана от медиите на Острова "Велика събота" - утре денят започва с протести и извънредна сесия на парламента, каквато е свиквана само четири пъти в историята на Обединеното кралство преди големи конфликти като Втората световна война. И се очаква да завърши с многократно отлаганото решение за брекзит.