Нова знакова оставка по висшите етажи на властта. От поста си се оттегли председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Решението му идва след няколкомесечна сага около терасата на апартамента му, която се оказа, че не е вписана в имуществената декларация и че на нея има незаконно построени обекти.

Георгиев излезе в отпуск от началото на април досега, след като премиерът Борисов го посъветва или да напусне поста, или да ползва отпуск.

Тепърва предстои повторна проверка от общината на обектите на терасата.

Първоначално Георгиев обяви, че терасата-покрив от почти 200 квадрата е обща за кооперацията. Според строителните книжа, обаче, към обекта има достъп само от апартамента на антикорупционния шеф. Пред bTV съседи бяха категорични, че те не ползват барбекютата. Тогава Георгиев заяви, че случващото се е атака срещу него заради добрата работа на комисията.

Предстои да стане ясно как ще приключи проверката на незаконните навеси на терасата на антикорупционния шеф. Веднъж вече събарянето им беше осуетено.

„Няма да се обяснявам, нека тези хора, които имат незаконни средства, те да се обясняват”, коментира Пламен Георгиев.

Така приключва казусът с терасата по отношение на председателя на антикорупционната комисия. По отношение на Пламен Георгиев като собственик на имота обаче, развръзката тепърва предстои. Първоначалната проверка на община „Слатина” завърши със становището, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни.

Шефът на столичния строителен надзор Влади Калинов реши да обезсили това становище и се раздели с поста си.

Повторната проверка се забави с почти месец.

Днес Пламен Георгиев обяви, че данъчната му ревизия вече е приключила. Заключението е че няма несъответствия при доходите му. Затова и днес подава оставка.

„Тази проверка показва, че аз не съм извършил нито едно закононарушение, но има и морал. Не съм се вкопчвал в поста. Не искам една хиперболизирана тераса, което беше абсолютно безумие, да се отрази на работата на комисията. Строено е нещо през 2007 г., каква отговорност да имам аз”, заяви Пламен Георгиев.

Той обмисля да съди общината заради това, че през 2012 г. преди да купи апартамента е било установено незаконно строителство и нищо не е направено.

До месец се очаква да е готова новата проверка на инспекторите от „Слатина”.

Пламен Георгиев обяви, че се връща в прокуратурата.

Серия от оставки заради сагата с апартаментите на властта

Сагата с апартаментите на властта доведе до серия оставки през пролетта. Заради апартаменти, купени от фирма "Артекс" на цени под пазарните, оставка през март подаде правосъдният министър Цецка Цачева.

В същия ден с поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

26.03.2019 г.
Няколко дни след това и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов се оттегли.

9.04.2014 г.
Заради публикации за купени имоти на ниски цени, оставка като депутат подаде и Делян Добрев от ГЕРБ.

17.04.2019 г.
Аферата "преля" в скандала с къщите за гости, построени с европари, които не се ползват по предназначение.

С поста си се раздели заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

30.05.2019 г.
Заместник- председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, откъдето реално тръгна "Апартаментгейт", подаде оставка като председател на парламентарната група на партията и като депутат.

Бурни реакции в парламента след оставката на Пламен Георгиев

Оставката на Пламен Георгиев изненада депутатите в последния им работен ден и доведе до скандали и апаратни хватки в залата на парламента.

След като оставката беше обявена два часа преди края на заседанието, опозицията реагира остро и поиска изслушване на Георгиев в зала.

„На тези постове се гледа само като на капии, които един разрушава, а друг овладява”, заяви Крум Зарков.

Така Георгиев беше извикан да даде обяснение пред депутатите, но опозицията не влезе навреме в зала и изпусна шанса си да попита Пламен Георгиев за мотивите му.

Георгиев беше освободен почти единодушно. Липсата на дебат разгневи опозицията, а управляващите прибегнаха до ирония към собствения си председател.

„Имахте 40 минути, докато чакахме господин Пламен Георгиев да дойде, да си намерите бъклица и дрян, за да може да поканите колегите да бъдат в залата, пък да вземат думата”, коментира Менда Стоянова.

Така Пламен Георгиев беше освободен в последните минути от сесията, а депутатите излязоха във ваканция до 4 септември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!