Сагата с имота на шефа на антикорупционната комисия продължава. Постройки на терасата покрив от 186 кв м са засечени като незаконни и за тях няма необходимите документи в районната администрация, показа проверка на bTV.

Снимка: bTV

В район "Слатина" е имало информация за това, че те са изградени без нужните разрешителни още през 2012 година, когато е правена проверка и от екипи на общината, и от ДНСК. В понеделник общинските инспектори започват нова проверка на жилището на Пламен Георгиев. 

Предишната проверка е направена преди 7 години при предишния собственик на апартамента. Той обаче е отказал да допусне проверяващите, а самата проверка е останала да отлежава в папките с години.

Снимка: bTV

В понеделник обаче шефът на антикорупционната комисия ще бъде потърсен от общинарите, за да бъде инспектирана терасата отново, съобщи за bTV кметът на район „Слатина” Наталия Стоянова.

Проверката може да продължи до 2 седмици. Онова, което се установи като незаконно, трябва да бъде съборено от собственика в срок между 1 и 3 месеца.

Отворен обаче остава въпросът защо общината не е правила нищо с години.

През 2011 г. в район „Слатина” се получава жалба за незаконни постройки на покрива на сградата.

Снимка: bTV

Екипи проверяват изграденото през 2012 г. Оказва се, че собствениците нямат нужните документи, за да докажат, че строежът е законен. През 2013 г. следват 3 опита да се влезе в имота - неуспешни.

Снимка: bTV

„Установили са пристройка и остъклен навес, които не се отразени в проектите, които сме имали към онзи момент. И при неосигуряване на достъп от стария собственик и при неналичието на нови жалби процедурата е била спряна”, каза кметът на район „Слатина” Наталия Стоянова.

Щяхте ли да се поинтересувате от този обект, ако не го бяхте гледали по телевизията?

Дали щяхме - най-вероятно да - в един момент.

Днес обаче се установява, че това е обща част, самият той го казва. Аз ако съм му съсед как да стигна до тази обща тераса... Добре де, вие ако сте му съсед?

Да, да, това действително е по-различен случай. Най-просто би трябвало частта, която е обща, да бъде осигурен достъп на всеки.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега стои въпросът дали новият собственик ще осигури достъп на проверяващите.

Какво се случва с незаконно построеното - трябва да бъде премахнато - кой го премахва?

Собственикът на имота. За негова сметка.

Ако проверката и сега установи незаконно строителство, собственикът може да обжалва решението за премахване пред съда.

Снимка: bTV

Може и да накара продавача да му върне част от парите, ако при продажбата е платил и за постройките на терасата, а те се окажат незаконни.

Има и вратички в закона, които да спасят вече построеното, ако то е допустимо според архитектурните изисквания.  

Снимка: btvnovinite.bg

Ако се стигне до варианта спасяване чрез узаконяване на постройките, Пламен Георгиев ще трябва да има и съгласието на всеки един от съседите си.

Вчера пред екипа ни човек от кооперацията беше категоричен, че за постройките горе те, съседите, разрешение не са давали.

Пламен Георгиев не бе открит за коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!