Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев за пръв път застана лице в лице с журналисти след огласяването на разминавания между декларираните от него жилище и тераса, и описаното в документите, с които е изтеглил заем. 

Георгиев заяви, че срещу него се води компроматна война и допълни, че атаката идвала от олигарси, чиито пари били запорирани.

Шефът на антикорупционната комисия се появи пред репортерите с охрана от НСО и обясни този факт с получени заплахи през последните дни.

Дни наред Пламен Георгиев отказваше среща с медиите. Успяхме да зададем въпросите си днес, когато той участва в конфeренция на тема „Етиката в публичната администрация”. 

Снимка: Ладислав Цветков

Въпросната тераса, която bTV ви показа е с изградени постройки и е вписана в ипотеката на Георгиев – тези документи bTV взе от архива на имотния регистър, където информацията е публична.

Шефът на КПКОНПИ заяви, че медии са се поставили по някакъв начин в услуга на олигарсите, които го атакували. Така и не даде отговори на конкретни въпроси свързани с терасата.

Според Георгиев атаката срещу него идва заради добрата работа на антикорупционната комисия.

В писмено становище преди дни Пламен Георгиев обяви, че терасата с постройките се води обща за сградата, защото е на покрива.

Тя обаче е вписана като негова собственост, за да получи банковия кредит чрез който купува тризонета. Терасата липсва в декларацията му пред комисията, която оглавява.

От БСП напомниха, че са били против назначаването на Пламен Георгиев още при гласуването в парламента. Управляващите в лицето на премиера пък предпочетоха да не коментират.

КПКОНПИ проверява и хората от властта, които се сдобиха с апартаменти от „Артекс”. Резултати все още няма. Проверяват и фирма „Артекс” – дарявала ли е пари на партии. Към проверяваните министри ще се добавят и онези, които са давали становища за строителното разрешително на билдинга „Златен век”, за което до момента няма категоричен отговор дали е изтекло или не. Той също се строи от „Артекс”.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви против строителството на сградата.