Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев определи като „компроматни глупости” изнесените данни за негови имоти.

Снимка: Ладислав Цветков

Той заподозря, че зад атаката стоят хора с медии, олигарси, срещу които имало искове на комисията.

Снимка: Ладислав Цветков

Пламен Георгиев отправи критики към журналистите с думите: "Съжалявам за вас, медиите, които по някакъв начин се опитвате да се поставяте в услуга на тези олигарси".

Георгиев отказа да отговори на въпроса колко от съседите му ползват терасата от почти 200 квадрата, която по думите му е обща.

Не отговори и на питането защо терасата фигурира в документите за ипотека, заведени в имотния регистър.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпросната тераса, която bTV показа, е с изградени постройки и е вписана в ипотеката на Георгиев. Tези документи bTV взе от архива на имотния регистър, където информацията е публична.

„Има хора, които на 20 и няколко години, в смутни времена са придобили първия си милион, за съжаление – незаконно. Има и други хора, които незаконно са придобили милиарди. И всички те се борят срещу мен персонално и срещу Комисията, защото не им харесва това, което се случва”, подчерта Георгиев.

Той е с охрана от НСО след отправена заплаха към него, оценена като сериозна. По думите на шефа на КПКОНПИ след нея дошли и медийните атаки.

Според него не би било проблем подчинените му в комисията да проверят неговите имоти и доходи. Той попита защо никой досега не е подал сигнал и до прокуратурата да му се направи проверка.

Снимка: Ладислав Цветков

Шефът на КПКОНПИ коментира и информациите, че при предишна проверка на Цветан Цветанов комисията, ръководена от Георгиев, е засякла разминавания между доходи и имущество, но не е предприела стъпки, тъй като сумата е била над прага от 250 хиляди, когато се тръгва към отнемане на имущество. Пламен Георгиев обяви, че сега се проверяват въпросните документи на комисията и ще се види текст по текст дали това е вярно или не.

Антикорупционната комисия преглежда всички сделки, извършени от фирма „Артекс” от последните години, посочи пред журналисти Пламен Георгиев.

По повод проверките на апартаменти на хора от властта той отбеляза, че част от сделките са осъществявани от юридически лица. „Събрали сме цялата информация за фирмите”, увери Георгиев.

Ще бъде правен анализ как са минали промените в Закона за устройството на територията през Народното събрание. Изискана е и справка от Сметната палата дали има дарения на политически партии от фирма „Артекс” и останалите фирми на семейство Мирянови.

Изискана е информация и за всички фирми, които са осъществявали надзора над жилищните сгради на фирма „Артекс” и тяхната пълна история. „Ще бъдат викани министри и заместник-министри да дават обяснения във връзка с актове, които са давали по повод сградата „Златен век”, посочи още Пламен Георгиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви против сградата. Моята позиция е че 34-етажна сграда няма място там, затова възложих на главния архитект да не удължава строителното разрешително, коментира Фандъкова.