Няма да бъдат съборени постройките върху терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев. Актът за събарянето им е отменен от Столична община.

През април "Контрол по строителството" на столичния район „Слатина” установи, че има проблем с терасата с барбекю на Пламен Георгиев и издаде акт за събаряне.

"Строежът е извършен без издадени строителни книжа. Покривната му конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина", пише в документа.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен Георгиев обжалва акта. На 12 юни директорът на строителния контрол на голямата община Влади Калинов я обезсилва със своя заповед. 

Скандалът с терасата на шефа на антикорупционната комисия започна с твърдение на организацията "Антикорупционен фонд", че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент.  

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен Георгиев декларира жилището си на три нива като апартамент от 156 квадрата, плюс тераса с площ 48 квадратни метра. В имуществената декларация не е отбелязана съществена част от имота, която фигурира в нотариалния му акт. А имено терасата с площ от 186 квадратни метра.

Още на следващия ден в изявление до медиите Пламен Георгиев заяви, че терасата не е негова, а е обща част на блока.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази теза на Пламен Георгиев вече е опровергана официално от шефа на отдел „Архитектура” Влади Калинов. 

В началото на проверката кметът на район „Слатина” Наталия Стоянова заяви, че още през 2012 г. е установено, че навесът е незаконен.

В разгара на скандала Пламен Георгиев заяви, че казусът с терасата е атаката срещу него от олигарси, които комисията разследва.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради скандала с недекларираната тераса, премиерът Борисов препоръча на Георгиев да излезе в отпуска, докато се направи проверка от НАП и прокуратурата. Проверките на двете институции още не са свършили. Засега е ясно, че терасата от 186 квадрата си е негова, а сградите върху нея са законни.

Отпускът на Пламен Георгиев продължава, както и проверката срещу него от НАП и прокуратурата.