Делян Добрев вече не е народен представител. Парламентът гласува оставката му. За разлика от предишния скандал от 2017 г., в който попадна името на Делян Добрев придобил гражданственост като "Кумгейт", този път оставката на депутата беше приета.

И днес обаче имаше депутати, които гласуваха против. 96 депутати "за" и 7 бяха против, а трима се въздържаха.

Тъкмо заради отхвърлянето й преди две години се стигна дотам да се пита Конституционният съд дали е редно подадена оставка на депутат да се гласува в зала. Съдът обяви, че е противоконституционно.

Въпреки че според Конституционния съд оставките на депутатите не могат да се отхвърлят, днес 7 души гласуваха против оттеглянето на Добрев.

„Сутринта видях едно честно момче, което се чувства политически убито”, каза Георги Марков.

Самият Добрев не дойде в последния си работен ден като депутат.

От „Атака” обявиха, че оставките са нещо нормално. Според другия коалиционен партньор НФСБ обаче след всички оставки има риск да се стигне и до тази на Бойко Борисов.

„Когато масово принуждаваш членове, кадърни, от твоята партия да подават оставка в крайна сметка неизбежно изниква въпроса за твоята оставка. За народни представители трябва да се кандидатират само бедни, клошари, хора, които спят под мостовете на Перловска река”, коментира Валери Симеонов.

„Не виждам защо трябва да правим драма от това. Не виждам защо трябва да обявяваме края на света. Когато има поводи за оставки защо трябва да спират”, каза Волен Сидеров.

Според Елена Йончева оставката на Добрев е бягство от отговорност.

„Това, което виждаме с „Апартамент гейт” е само върха на една огромна грамада, огромна грамада.  Става дума за сметки в чужбина за стотици милиони. Става дума за имоти, за огромни имоти в Европа, и не само в Европа. Къде изтичат тези 11 милиарда евро всяка година”, заяви Елена Йончева.

Това е втората оставка на Добрев. През 2017 г. колегите му отказаха да го освободят.

Според лидера на „Воля” – Веселин  Марешки, депутатите се занимават с махленски неща.

Днес се заклеха двама нови депутати. Ралица Добрева и Лияна Радева ще заемат местата на Цецка Цачева и Данаил Кирилов.

Цачева подаде оставка като правосъден министър заради скандала с апартамента й. Няма да се върне и като депутат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!