Тръгвам си, защото се уморих да си защитавам името от всякакви спекулации. Това каза в предаването „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

„Сега вече съм доубит в политическия смисъл на думата. Това, което се случва в политиката, тия постоянни нападки и клевети, които петнят политиците от едната и от другата страна, най-вече от нашата страна, защото се случва на ГЕРБ, са изключително неприятни. Не мога да приема за нормално да ме плюят”, коментира пред bTV Добрев.

Вчера той обяви, че напуска Народното събрание, а днес сутринта поясни и защо: „Преди няколко дни излезе поредната фалшива новина, която се опита да ме забърка и мен в скандал за апартаменти и просто реших, че не мога повече и реших да си подам оставката. Беше написано, че моят кум и майка ми са купили в една кооперация апартаменти на занижени цени. Бяха цитирани цени от 250 евро на квадрат, което абсолютно не отговаря на истината”.

По думите му става въпрос не за цена на готов апартамент, а за цена на отстъпено право на строеж. Това означава, че няколко души решават, че ще строят кооперация и внасят сума за проектиране и започване на строежа.

„След като са внесени тези първоначални цени, има договор за строителство, който договор е за строителната стойност на обекта. В случая с моя кум цената, която той е платил, е 650 евро на квадрат в района, в който пазарните цени са между 600 и 800 евро. Става въпрос за „Манастирски ливади – Запад”. Моята майка е платила 750 евро на квадрат за апартамента, който тя е купила”, разясни Добрев.

Бившият вече депутат каза, че майка му е купила апартамента от кума му на по-висока цена. Жилището ѝ излязло 480 хиляди лева с ДДС.

Сега собственик на апартамента се води фирмата на майката на Добрев – тоест, юридическо лице. Имотът е с площ 200 кв. метра и в него живее семейството на бившия енергиен министър. Той от своя страна всеки месец плаща наем от 1200 лева, като превежда сумата по банков път.

Добрев се обадил по телефона на премиера Борисов, за да го информира за решението си да подаде оставка.

„Валят оставки, за да се покаже, че има морал. Ние не сме в политиката, за да печелим нещо от нея. Ние сме в политиката, защото сме имали определени идеи, които сме искали да реализираме. Колеги, при които има съмнения, веднага си тръгват. ГЕРБ е единствената партия, която прави това. Ако погледнете вляво, в БСП те имат водач в листата за евродепутати човек, който е привлечен за обвиняем и то по дело, свързано с източване на средства и пране на пари”, коментира още Добрев.

Запитан дали излиза изцяло от политиката, той отговори, че засега ще остане областен координатор на Хасково.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!