Народното събрание прекрати правомощията на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщава  „Фокус“.

„За“ гласуваха 120 народни представители, „Против“ бяха трима и „Въздържали се“ – трима. Точката за предсрочното му освобождаване беше извънредно включена в дневния ред на парламента, след като стана ясно, че Георгиев е подал оставка.

Пред журналисти Георгиев заяви, че отдавна е взел решение да подаде оставка. 

„Днес получих приключване на данъчната ревизия, която констатира, че всичко е наред. Отдавна бях взел решението да си подам оставката. За мен да бъда на такава позиция - не е самоцел. Единият мотив е личен. Семейството ми беше подложено на  невероятен тормоз от някои медии. Другата причина е, че не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие да се отрази по някакъв начин на работата на комисията", каза още бившият шеф на Антикорупционната комисия.

Антикорупционният шеф беше в дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверка на НАП и прокуратурата, след скандала с терасата и барбекюто му без документи.

Оставката идва седмица, след като Столичната община назначи повторна проверка на терасата на Георгиев. Доводите, с които вече бившият шеф на строителния контрол Влади Калинов обяви, че навесите не трябва да бъдат съборени, оказва се, че липсват в строителните книжа.

Район „Слатина" установи, че почти 60 квадрата навеси са незаконни. Становището беше обезсилено с довода, че изграденото било там преди акт 16, а Влади Калинов се раздели с поста си.