Столичната община забави с месец повторната проверка на терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Доводите, с които вече бившият шеф на строителния контрол Влади Калинов обяви, че навесите не трябва да бъдат съборени, оказва се, че липсват в строителните книжа.

Район "Слатина" установи, че почти 60 квадрата навеси са незаконни. Становището беше обезсилено с довода, че изграденото било там преди акт 16, а Влади Калинов се раздели с поста си.

Според кмета на София забавянето е заради процедури, които трябва да бъдат спазени:

„Аз разбирам, че всички хора искат всичко да се случи много бързо и аз искам”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Главният архитект на София, който сега отговаря за строителния надзор обяви, че този път процедурата ще е различна. Решението на кмета на "Слатина" ще е окончателно. Оттам ще излезе и заповедта за премахване на навесите.

„В този екзекутив липсват въпросните покриви. Екзекутивът да преведа на български е крайният документ, който удостоверява как е изглеждала сградата във времето на завършването”, каза Здравко Здравков, главен архитект на София.

В „Слатина” се готвят за поредно посещение при антикорупционния шеф:

– Ще направим наново проверка на място да видим дали състоянието на строежа е същото или е различно и ще се произнесем с нова заповед, каза Наталия Стоянова, кмет на район „Слатина”.
– В смисъл, ако междувременно навесите са съборени, това казвате, ако е различно?
– Да, това е възможно.
– Имате ли подобна информация в квартала?
– Не нямаме.
– Мислите ли, че този път ще стигнете до край?
– Да, мисля.

Пламен Георгиев може да обжалва решението пред съд.