Няма да бъдат съборени постройките върху терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев. Актът за събарянето им е отменен от Столичната община.

Строителният контрол на район "Слатина" установи, че барбекюто върху покрива на Георгиев е незаконно, но актът им е обезсилен.

През април "Контрол по строителството" на столичния район „Слатина” установи, че има проблем с терасата с барбекю на Пламен Георгиев и издаде акт за събаряне.

Снимка: bTV

"Строежът е извършен без издадени строителни книжа. Покривната му конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина."

Пламен Георгиев обжалва акта. На 12 юни директорът на строителния контрол на голямата община Влади Калинов я обезсилва със своя заповед.  

Снимка: bTV

„Факт е, че въвеждането на сградата в експлоатация се е случило, след като това нещо е било извършено и построено отгоре. Нищо след това не се е случило”, обясни арх. Влади Калинов, директор на "Общински строителен контрол".

Тази постройка има ли строителни книжа?

За нея има строителни книжа, които показват една колониада, за самия покрив не сме намерили такава.

Възможно ли е да няма строителни книжа един покрив и това да е законно?

Възможно е, когато е допустимо.

Скандалът с терасата върху покрива на жилището на шефа на антикорупционната комисия започна с твърдение на организацията "Антикорупционен фонд", че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент.

Пламен Георгиев опроверга твърдението. Започна обаче проверка за законността на навеса.

 

Снимка: bTV

„Около 1 метър е над височината на законовите изисквания . Изцяло трябва да бъдат премахнати тези два навеса”, каза преди време Наталия Стоянова, кметна район „Слатина”, Столична община.

Снимка: bTV

В разгара на скандала Пламен Георгиев заяви, че казусът с терасата е атака срещу него от олигарси, които комисията разследва.

Премиерът Бойко Борисов препоръча на Георгиев да излезе в отпуска, докато се направи проверки от НАП и прокуратурата. Те все още не са приключили. Пламен Георгиев не бе открит за коментар.

Снимка: bTV

Темата продължава и утре. Как обявените първоначално за незаконни постройки се оказаха с документи - гледайте в "Тази сутрин" по bTV.