Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е обвиняем заради къщата за гости в Сандански. Според прокуратурата Манолев и собственикът на фирмата, получила финансирането, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 хиляди лева.

Всички данни, събрани в хода на разследването срещу Александър Манолев показват, че къщата за гости в Сандански е получила финансиране чрез фалшиви документи и реално обектът се е използва само за задоволяването на нуждите на бившия зам.-министър и семейството му. Това заяви пред журналисти Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Манолев и бенефициента по европроекта Ана Димитрова днес бяха обвинени за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС. Бившият зам.-министър е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 100 000 лв.

Днес стана ясно, че двамата за 6 години не са предоставили нито един документ с вярно съдържание на институциите. За голяма част от тях има данни, че въобще не са подписани от Димитрова.

„Създадена е документална основа на дейност, която нито е имало намерение да се осъществява, нито е била осъществявана”, обяви Арнаудова. И допълни: категоричният извод е че действителната дейност е задоволяването на личните нужди на Александър Манолев.

Говорителят на главния прокурор подчерта, че закононарушенията датират от регистрацията на едноличния търговец през 2013 г. (т.е. две години, след като Манолев излиза от съвета на директорите на "Булгартабак-ходлинг" - б.р.).

По думите ѝ към момента не е ясно кой е изготвил и подписал документите. През последните дни в общината в Сандански постъпили справки-декларации за приети туристи, за които също има данни, че не са подписани от Димитрова.

„От общината не получаваме съдействие”, призна говорителят на главния прокурор. По думите ѝ длъжностните лица заявявали, че не помнят кой е внесъл документи и туристически данък за години назад, а на въпрос за записите дошъл отговорът, че за видеонаблюдението отговаря един служител, който не е на работа. Едва след идването на разследващ екип записите били получени.

„Ако се наложи, пак ще влезем в общината – дори и при тяхна съпротива”, подчерта Румяна Арнаудова.

Не сътрудничи и Александър Манолев, като сега от мобилните оператори се очакват данни дали посоченият в проекта телефон е неговият личен, чака се и резултатът от започнала ревизия.

Самата Ана Димитрова е истински човек, увери Румяна Арнаудова – тя е родена през 1993 г. и е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев.

Обвиняемият е доволен, че ще има дело, но не приема гаранцията

"Радвам се, че се стига до дело – мисля, че това е най-добрият начин да се видят всички доказателства и да се прецени дали имам някаква вина. (...) Уверен съм, че с времето ще се види каква е истината, надявам се и тогава медийният интерес да е толкова голям, колкото в момента", написа Александър Манолев в позиция, изпратена до bTV.

Той посочи, че има "собствено мнение за всичко, което се изнася по случая", но няма да го коментира преди началото на делото.

"Наложена ми е гаранция в размер на 100 хил. лв. Нямам обяснение за нейния размер, опитвам се да премълча всички коментари как и защо се определя тя и всякакви аналогии с други, много по-тежки дела, на които сме свидетели. Ще я обжалвам, надявам се разумът да надделее", възмущава се Александър Манолев.

Преди два дни в ефира на bTV бившият заместник-министър на икономиката призна, че е финансирал проекта за имота, а парите идвали от високи заплати и хонорари, преди да стане зам.-министър.

Мярката за неотклонение ще бъде обжалвана.

От утре държавното обвинение започва да разследва и всички плащания на Ана Димитрова от ДФ "Земеделие". А това се прави заради съмнения, че се източва фондът. До момента опитите ни да се свържем с нея са без резултат. 

  • Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка
  • Антикорупционната комисия прекрати проверка за Мария Габриел
  • Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасите на Пламен Георгиев
  • Антикорупционната комисия реши за апартаментите на властта: Няма нарушения
  • Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лв.
  • Европейската комисия отказа коментар по случая с българските къщи за гости
  • Александър Манолев вече е обвиняем, наложиха му 100 000 лв. гаранция
  • „Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
  • Елена Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости
  • Шефът на „Антикорупция” ще трябва да премахне два незаконни навеса от терасата си