Няма конфликт на интереси. Това е решението на Антикорупционната комисия по казусите с имотите на властта. Скандалът, който стана известен под името "Апартаментгейт", доведе до множество оставки и проверки.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество не е открила нарушения при сделките, с които висши представители на властта се сдобиха с апартаменти, на цени под пазарните.

В сградата Летера с нови апартаменти от строителната компания "Артекс" се сдобиха бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и кумицата му бившият заместник-министър на спорта Ваня Колева. И на двамата това костваше постовете. Както и на още няколко във властта.

Три месеца след началото на скандала, Атикорупционната комисия обяви със съобщение на сайта си резултата от проверките - няма конфликт на интереси.

Решенията на Комисията за противодействие на корупцията са взети още миналата седмица.

Според тях при Цветан Цветанов няма конфликт на интереси. Проверено е и дали той не се е възползвал от позицията си при гласуването на законовите промени, които биха могли да дадат възможност на строителната компания "Артекс" да дострои 34 етажната сграда Златен век. Отговорът е - не.

И при Цецка Цачева липсва конфликт на интереси. При избухването на скандала тя обяви, че не заради поста си е получила ниската цена, а и имала да доплаща.

Според Антикорупционния фонд, откъдето първи алармираха за сделките с имоти, обявиха, че комисията е подходила формално към проверките.

„Комисията никъде не е разглеждала и коментирала цените. 3,06 Вместо това комисията формално е заключила, че.. строителната компания не е свързано лице с лицата, заемащи висши постове”, обясни Лора Георгиева, юрист от "Антикорупционен фонд".

Снимка: btvnovinite.bg

В графата без конфликт на интереси са и Ваня Колева и Вежди Рашидов и министърът на туризма Николина Ангелкова и председателя на ВКС Лозан Панов, както и вече бившият зам.- енергиен министър Красимир Първанов. Всички засега не коментират.

Проверките на Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков от БСП пък завършват с решения за прекратяване на производствата, тъй като техните сделки с имоти са се случвали в период, когато не са заемали висши държавни постове. При Лидера на НФСБ Валери Симеонов е изтекъл 3 годишния срок, в който може да се търси конфликт на интереси.

Държавниците, които се сдобиха с апартаменти,  се проверяват и от НАП. Там вече засичат колко пари са спечелили през последните години и какви имоти имат. Съответства ли имотното състояние на доходите им. Данъчните все още не са приключили с проверките. И Антикорупционата комисия, всички потърсени днес, отказаха коментар.