КПКОНПИ не откри нарушения при придобиването на имоти от бившия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, депутата Вежди Рашидов, председателя на ВКС Лозан Панов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов.

Това става ясно от решения, качени на сайта на антикорупционния орган. Те са взети още миналата седмица. 

Разследванията срещу тях са прекратени, а комисията обосновава решенията си с проверени документи за собственост, имотни декларации и платени данъци. Всеки един от проверяваните е разпитан и лично.

В казуса на Цецка Цачева, която подаде оставка след избухването на скандала „Апартамент гейт”, КПКОНПИ са преценили, че тя не се е възползвала от служебното си положение, за да придобие имот на цени под пазарните.

Снимка: btvnovinite.bg

От комисията допълват, че като народен представител и председател на 43-тото Народно събрание, тя не е участвала като вносител на изменения и допълнения в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Тя е гласувала „За” приемането на промените.

Въпросът е проверен, защото имаше твърдения, че инвеститорите от „Артекс” са продавали на занижени цени, за да се промени законът и да се легализира завършването на друг свой проект - небостъргача „Златен век”.   

Цветан Цветанов, който също придоби имот от „Артекс” и заради съмнения в злоупотреба със служебно положение напусна поста си на председател на ПГ на ГЕРБ, е заявил, че е узнал за апартамента от приятелско семейство, след което се е срещнал с продавачите и са договорили условията по сделката.

Снимка: btvnovinite.bg

Твърди, че се е договорил да придобие луксозния имот чрез замяна на две обзаведени жилища и две гаражни клетки собственост на неговото семейство и е доплатил сумата от 100 хил. лв. Документите по разследването показват, че парите са от заплати и кредит.

Проверката на Николина Ангелкова е показва, че няма конфликт на интереси и министърът на туризма не се е възползвала от служебното си положение, за да придобие имотите си. При Вежди Рашидов КПКОНПИ не открива нарушения, защото във времето, когато е придобил недвижимите си имоти не е бил депутат или министър. 

Твърденията за корупция срещу Лозан Панов също не са доказани, а в решението си по неговия казус се допълва, сигналът за нарушаване на изискванията за висок морал в съдебната система не е от компетенциите на антокорупционнната комисия.

КПКОНПИ са установили, че бившите зам.-министри Ваня Колева и Красимир Първанов също не са злоупотребили със служебна власт, за да се сдобият с имоти.

Прокуратурата и НАП имат още работа

Решението на КПКОНПИ засяга сегмента, който касае техния интерес – има ли конфликт на интереси. Има възложени проверки в прокуратурата за това дали има данни за извършени престъпления и те продължават. Това обясни пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той добави, че са възложени и ревизии и данъчни проверки, като последната информация от НАП е, че те също не са приключили.