Политическите решения на ГЕРБ които са грешни или ще бъдат грешни вече ще имат нов критик от задните редици в лицето на зам.-председателя в оставка и бъдещ редови член Цветан Цветанов. Два дни след оставката си от всички постове, в студиото на „Тази събота” той коментира отношенията си с премиера Бойко Борисов.

„Аз съм бил винаги за евроатлантическата позиция на страната и за това да бъдем винаги солидарни към партиите и държавите, които споделят тези ценности”, заяви Цветанов, като обаче не стана ясно дали има нови решения на ръководството на ГЕРБ, които се разминават с тези му принципи. Като партиен член обаче ще критикува грешките.

„Аз лоша дума за премиера Борисов няма да кажа, няма да се превърна в тези, които излизат отнякъде и започват да хулят”, подчерта Цветанов. На кого обаче е ГЕРБ на 1 юни 2019 г.? „Всяка една партия, независимо дали е ГЕРБ или друга, е на всички структури, членове, симпатизанти. Една партия не може един човек да я управлява”.

Снимка: Ладислав Цветков

Той разказа, че след дълго размишление и разговор с жена си отишъл при Борисов с две предложения – всичко да се запази постарому, „за да гарантираме успеха на следващите избори”, или да си тръгне. Т.нар трети вариант бил да остане в партията без контакти и изяви: „Това редно ли е, нормално ли е за човек, който през всичките 13 години е работил за структурирането на партия ГЕРБ?!”.

След обявяването на оставката, с благодарност за съвместната работа се обадили Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ), Веселин Марешки („Воля”), Мустафа Карадайъ (ДПС) и хора от БСП. Вече имал и 3-4 предложения за работа: „Хората имат чувствителност към несправедливостта”.

„Засега ГЕРБ е партията, която е най-припознаваща се в моите виждания, защото съм участвал в нейното създаване, може би ролята ми не е била чак толкова голяма – каквото е оценката на премиера (…) Имам политическо предложение на една партия да отида при тях, дойде от самия председател: „Да знаеш, ако искаш, заповядай”, разказа Цветанов.

Той коментира и темата с новия си апартамент, който отприщи имотните скандали във властта и, в крайна сметка, доведе до обрата в политическата му кариера. „Аз съм с най-скъпата цена (в сградата – б.р.), тя не е под 1100 евро”, разказа Цветанов, като уточни, че в момента няма друга собственост с жена си, познава сем. Мирянови от няколко месеца преди сделката с фирмата им и не е прокарвал законодателство в помощ на „Артекс”.

Снимка: Ладислав Цветков

Адвокатите на фирмата и нотариуси пък предложили схемата, при която бившият служител на ГЕРБ Симеон Велков придобил старите апартаменти на Цветанови. Бившият Втори в партията подчерта, че Велков също е продал единственото си жилище и не отговарят на истината твърденията, че продажбата е била фиктивна.