Сградата на небостъргача „Златен век” на фирма „Артекс” е законна, обяви Националният строителен контрол. Дали обаче строителството ѝ е по закон, ще реши Софийският административен съд, където има заведено дело. 

По думите на началника на ДНСК Иван Несторов сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа.

Снимка: bTV

След като вчера главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че „Златен век” е с изтекло разрешително, днес от ДНСК показаха документ от август 2018 г., подписан тъкмо от Здравков, според който работите там могат да продължат.

Последната дума обаче ще има Софийският административен съд, а и прокуратурата, която също проверява сградата.

Така и не стана ясно въпросната заповед на главния архитект докога важи. „Аз ще изчакам съдебните органи да кажат разрешението за строеж ще продължи ли да важи от 2018 г., или както арх. Здравкав каза – неговото действие е приключило през 2017 г.”, заяви Несторов.

Според строителния контрол валидността на строителството минава не през законовата поправка, предложена от ГЕРБ, която удължава срока на строителството на този тип обекти, а през подпис на Здравко Здравков, след като разрешителното им за строеж вече е изтекло.

От инициативния комитет „Лозенец”, чиято е жалбата в Софийския административен съд поискаха оставката на директора на строителния надзор. „Становището на ДНСК прилича по-скоро на акробатика достойна за цирк „Балкански”, отколкото за държавна институция”, посочиха от комитета.

От там допълниха, че жалбата им не е с искане съдиите да определят законен ли е строежът, а за да застави ДНСК тя да се произнесе законен ли е обектът. „Тук става дума за тотален отказ от страна на институциите да си свършат елементарната работа по закон”, заяви адвокат Никола Вапцаров.

От пресцентъра на Столичната община коментираха, че срокът за презаверяването на конкретното разрешение за строеж е изтекъл на 19.11.2018 г. Всички издадени заповеди касаят единствено промени в одобрените инвестиционни проекти и нямат отношение към подновяване на срокове на действащото разрешение за строеж, допълниха от общината.

От „Артекс” до момента няма коментар.

ДНСК все пак са засекли нарушения при строителството на „Златен век”. Оказва се, че фирми на архитект Весела Мирянова са и строител, и надзорник. „Тоест тя контролира себе си”, обясни Петър Дуклински от ДНСК.

Отклонения има и при изграждането на платформата към паркинга. Трябва и да сложат обезопасителни мрежи.

Заради засечените нарушения временно ще бъде спряно строителството в подземните паркинги. Максималната глоба, която може да се наложи на „Артекс”, е 160 хиляди лева.

Вчера главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че небостъргачът се изгражда без заверено разрешително за строеж. От „Артекс” заявиха, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички валидни нормативно изискващи се документи.

Цветан Цветанов е поискал строежът да бъде проверен само няколко дни преди самият той да сключи сделката за новия си луксозен апартамент със същия строител.

Оказва се, че „Златен век” не трябва да е и жилищна сграда, въпреки че на сайта се предлагат апартаменти. Документите им са за ателиета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!