Скандалът с апартаментите на властта се пренасочва от имотните сделки на политиците към законовите промени, позволяващи на строителната компания да завърши друга своя знакова сграда в София. 

Дни преди да сключи сделката за новия си апартамент, Цветан Цветанов е разпоредил проверка на строителната компания „Артекс”. Става въпрос за сградата в „Лозенец” с името „Златен век”.

Според старите правила в Закона за устройство на територията сградата е трябвало да бъде завършена до 2017 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Променените текстове по предложение на ГЕРБ и едно специално писмо от заместник-регионалния министър Валентин Йовев удължават срока за дострояване до 2020 г.

Срещу строежа на 34-етажната сграда се проведоха множество протести от жителите на „Лозенец”. Поправката, гласувана от предишното Народно събрание, променя сроковете, в които важат строителните разрешителни – 10 години не от издаването им, а от започването на строежа.

Снимка: btvnovinite.bg

Промените внася Александър Ненков от ГЕРБ. „Поправката „Артекс” ми звучи не много коректно, по-скоро е подвеждащо. Аз лично се запознах, не са се възползвали. Законът няма ретроактивни действия”, коментира Ненков.

В писмо до общината от 2017 г. зам.-регионалният министър Валентин Йовев посочва, че новите текстове трябва да важат и за „Златен век”. „Срокът за завършване на строежа е 10 години след започване на на строителството, а именно, 11.01.2020 г.”, се казва в него.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички институции казват, че понеже има писмо от заместник-министър Йовев, което казва, че новата поправка важи за този строеж, затова те не могат нищо да направят, но в същото време министър Петя Аврамова, която единствена има право да тълкува закона и да прави такива съпоставки, казва, че писмото на Йовев няма правна стойност”, посочи адвокат Никола Вапцаров от инициативен комитет „Лозенец”. 

На кадри от среща с протестиращи главният архитект на София Здравко Здравков заявява, че е притискан от собствениците на „Артекс”. „Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър стои огромен финансов интерес”, казва той. 

На този фон Цветан Цветанов иска общината да провери „Артекс” и сградата „Златен век”.  Писмото му е от 8 юни 2018 г. Четири дни по-късно сключва сделката за новото си жилище на „Латинка” 8 с „Артекс”.

И от общината, и от регионалното министерство отказаха да застанат пред камерата на bTV.

В писмена позиция от общината съобщават, че не те, а националният строителен надзор следи този тип обекти и поръчаната от Цветанов проверка била пренасочена към тях. Според ДНСК нарушения не били засечени. В прессъобщение на строителното министерство пък се казва, че същата дирекция сега пак започва проверка.

От „Артекс” не отговориха на въпроса ни за евентуалния натиск върху главния архитект. Според юристи, ако сградата се строи по новите правила, тя може да се завърши до 2020 г,. но тогава проектът трябва да се промени и да отговори на още едно ново изискване – да е до 8 етажа. Старите правила позволяват да е на 34 етажа, но пък, за да е всичко по закон, е трябвало да е завършена през 2017 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!