Убеден съм, че ГЕРБ не са подкрепили поправка в ЗУТ, която да е в полза на „Артекс”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод на евтините жилища на властта и информацията за законова промяна, гласувана от предходното Народно събрание, и възможността „Артекс” да завършат друга своя знакова сграда – „Златен Век’, в столичния квартал „Лозенец”.

Той участва в Евросъвета, на който се обсъждаше искането на Великобритания за отсрочка за брекзит.

„Ако са направили подобно нещо, то не важи за периода, за който се говори. Цяла нощ работих върху брекзит, като се прибера ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Всеки, който си е превишил правата”, каза Борисов.

Премиерът заяви, че трябва да провери детайлите. „Последствията ще си ги понесе, дали ще е петно, белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите. Тя, благодарение на българския народ, им нанесе поражения във всички избори, както никоя друга партия”, каза министър-председателят.

Борисов заяви, че е разговарял с всички политици, замесени в скандала и те са били категорични, че всичко е законно.

„Ако ГЕРБ са приели закон, който облагодетелства някой, както т.н. Закон Домусчиев, в момента, в който разбрах детайлите, този закон изчезна от парламента. Ако има лобизъм, ще го поправим. Нас ни е избрал народа и ако нещо е неправилно, трябва да се поправи”, допълни премиерът.

„Трябва да има дебат. Хубаво ли е да има високи сгради? Като минавам по „Царигадско” и гледам сградите, те са красиви. Издават съвсем друг облик на града. Искат колиби – колиби. Глас народен, глас Божи. Ние живеехме в колиба, две стаи в Банкя. Със сестра ми в една стая, докато бяхме и студенти включително, майка и татко – в другата стая. Други разбирам, че са с наследство на „Оборище”, наследство на „Позитано”, в „Лозенец”. Ами хубави наследства. Да видим техните родители къде са работили тогава”, каза Борисов.

Той коментира и преговорите за отлагане на брекзит.

„22 май е крайната дата, защото след това Великобритания трябва да отиде на избори. 29 март всъщност става 12 април. Този компромис се направи, за да даде възможност на британския парламент да вземе решение. Ако не взема решение, 12 април е все едно 29 март”, заяви Борисов.