Небостъргачът "Златен век" се изгражда без заверено разрешително за строеж. Това обяви главният архитект на София - Здравко Здравков.

Цветан Цветанов е поискал строежът да бъде проверен само няколко дни преди самият той да сключи сделката за новия си луксозен апартамент със същия строител.

Оказва се, че "Златен век" не трябва да е и жилищна сграда, въпреки че на сайта се предлагат апартаменти. Документите им са за ателиета.

Според главния архитект новите собственици трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци и по-скъп ток. Законен или не е - строежът в момента  - отговор на този въпрос няма. Чака се поредната проверка на Държавния строителен контрол. Той обаче веднъж вече е казал, че със "Златния век" всичко е наред.

Снимка: bTV

„Разрешението за строеж е следвало да бъде презаверено до ноември 2018 г., какъвто акт не е направен - дали е законен, или незаконен - да се произнесе ДНСК”, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Ако ДНСК каже че е незаконно какво се случва? 

Има си процедура - спиране на строежа и премахване.

Регионалният министър Петя Аврамова е категорична, че писмото, което заместникът й е изпратил на собствениците на „Артекс” не им дава право да се възползват от законовите промени, внесени от ГЕРБ.

Снимка: bTV

Заместник-министър Йовев в момента не е в България, заявиха за bTV от пресцентъра му. Според инициативния комитет срещу строителството на сградата,  етажите над 8-я би трябвало да се премахнат, тъй като това са правилата, действащи в момента.

“Ние като общество не сме виновни, че някой строи незаконно. Собствениците трябва да бъдат обезщетени от фирмата която строи”, заяви Воислав Тодоров - инициативен комитет "Лозенец",

Снимка: bTV

А главният архитект призна и официално за натиска, който му е оказван от собствениците на „Артекс”.

И днес собствениците на запазиха мълчание по темата.

Снимка: arteks.net

От „Артекс” съобщиха, че разрешителното им е било издадено преди промени, позволяващи многократни заверки. Проверявани са многократно и не са открити нарушения. Вижте цялата позиция ТУК. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!