Брюксел следи скандала с частните вили в България, строени с пари от еврофондове. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на Европейската комисия.

Говорителят на институцията Маргаритис Схинас беше попитан дали е наясно, че доскорошният заместник-министър на икономиката Александър Манолев вече е обвинен в злоупотреби с европейски средства.

От еврокомисията подчертаха, че следят скандала, но контролът е в български ръце.

„Контролът върху този процес е в ръцете на националните български съдебни власти. Ако по някакъв начин са замесени еврофондове, контролът отново е в националните власти. Ние не заместваме националните власти в тяхната работа, но, разбира се, следим ситуацията много внимателно”, каза говорителят на ЕК.

Миналата седмица прокуратурата разпореди полицейска проверка на 746 къщи за гости, изградени с европейски средства. Оказа се, че не само политици имат подобни къщи, които след изграждането си не приемат туристи, а функционират като частни вили.

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка за ползването на всички къщи за гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд.

Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили, съобщиха от прокуратурата.

Върховна касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!