След като прокуратурата обяви, че започва проверка на всички къщи за гости в страната, направени с пари от Европа, екип на bTV провери дали къщите за гости в района на столицата наистина работят като такива.

В село Караполци, на половин час от София, има двете къщи, вдигнати с европари. Едната от тях е регистрирана в Туристическия регистър като място за настаняване от края на 2015 г. и даже е категоризирана с 2 звезди. Дали някой турист може да се настани там?

Къщите в селото, които избираме на произволен принцип от регистъра на Държавен фонд "Земеделие", са две.

Първата се състои от къща за живеене и голям гараж. На регистрирания туристически обект липсва табела, че предлага нощувка. В опитите ни да разгледаме къщата за гости, никой не ни отваря.

Справка в регистъра на Държавен фонд "Земеделие" показва, че проектът за тази къща за гости е субсидиран с над 391 000 лева. Сградата е въведена в експлоатация през септември 2015 г. По закон тя трябва да работи 5 години след това, тоест и в момента трябва да приема гости. Опитаме да разговаряме със собствениците на имота, но не откриваме никого.

Жители на Караполци разказват, че туристи в къщата не са виждали.

„Пълен фалш... Това никога не е било къща за гости, а за лично ползване. Собственикът си живее там, но се води на друго име, на негов братовчед, на дъщеря. Даже преди две години искаха едни руснаци да отседнат. Той каза – къщата си е моя, аз си пускам, когото си искам”, разказа Тодор Гергов.

Другата къща за гости се намира на съседна улица. Тя разполага с две сгради за живеене, гараж и барбекю. Получила е евросубсидия от 336 000 лева.

Опитите ни да разговаряме със собствениците и там са безуспешни. Не откриваме реклама на къщите в туристически сайтове или социалните мрежи.

„С тези две къщи се гордеем, че имаме, иначе селото замира”, каза кметът на с. Караполци Ангел Бонев.

Той допълни, че двете къщи за гости са собственост на една фамилия.

– Тази къща се води на името на Радостина Митова. Това е жена му, обясни кметът.
– Тя е коя?
Жената на Ивайло, синът на Валентин. Ивайло живее тук, а в другата живее баща му.

След справка в имотния регистър установихме, че имотите, върху които са построени къщите, са били собственост на едно и също лице. Опитахме се да се свържем с него, но без резултат.

От фонд "Земеделие" отказаха каквато и да е информацията по темата с обяснението, че тече прокурорска проверка за всички къщи за гости.

По програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период всъщност са налагани санкции – 32 проекта за къщи за гости са върнали цялата субсидия, а 60 къщи са глобени, като върнатите середства са около 10 милиона лева.