Срещу вече бившия заместник-министър на икономиката - Александър Манолев, започна наказателно производство за неправомерно изразходване на средства от еврофондовете, съобщиха от прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Поводът - публикациите, че е изградил къща за гости като проект, финансиран през фонд "Земеделие". Самият Манолев по-късно става част от ръководството на Фонда, за което пък е сезирана и Антикорупционната комисия за конфликт на интереси.

Прокуратурата е установила, че договорът за почти 400 хиляди лева от 2014 г. е сключен с фирма "Агротрейд – Ана Димитрова". Тя получава парите, не Манолев.   Той е прехвърлил правото на строеж на къщата и басейна на въпросната фирма, а земята остава негова. Въпросната фирма се оказа невъзможна за откриване.

От октомври миналата година адресът на фирмата "Агротрейд - Ана Димитрова" се води на адрес, на който не откриваме никой. На четвъртия етаж е бил регистриран ЕТ Ана Димитрова от януари 2013 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Съседите казват, че не са чували за Ана Димитрова. Домът бил на семейството на Манолев.

По данни на прокуратурата, Манолев дава заем от 700 000 лева на "Агротрейд". При една от проверките на терен самият той представлява фирмата като упълномощено лице.

А след това, докато все още тече периодът, в който се следи дали европарите са усвоени правилно, Манолев вече е в Управителния съвет на Фонд "Земеделие", който контролира това.

На страницата си във Фейсбук подалият оставка от поста заместник-икономически министър, казва че може да покаже всички документи по казуса.

Снимка: btvnovinite.bg

"Народът е казал – да те поставят в ситуация да обясняваш, че нямаш сестра. Стига толкова. Колеги, пиша "есе" до съда, защото изнесохте много зле скалъпени обвинения и предстои да се видим в заседателната зала", написа още Манолев в социалната мрежа.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му това е атака срещу него, каквато е имало и миналата година.