Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка  след като Върховна касационна прокуратура започна проверка по повод медийни публикации, в които се твърди че има вила в района на Сандански с минерален басейн, изградена с пари от европроект. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според публикациите вилата на Манолев е изградена като къща за гости, финансирана с 400 хиляди лева по програмата за селските райони.

Попитахме бившия зам.-директор на фонд „Земеделие” Виолета Александрова какви са задължителните изисквания за къщите за гости.

Тя обясни, че е необходимо да има информационна табела, че е изградена по програмата, да функционира, да има назначен персонал - това лесно се доказва със справка в НОИ и НАП.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че дори и да искаме е невъзможно да си наемем стая в къщата за гости.
На видно място не намираме и табела, от която да стане ясно колко средства е отпуснала Европа за къщата. А, името на Александър Манолев не фигурира никъде, твърди кметът. Кирил Котев обясни, че в годините назад е плащан туристически данък.

„Ходил съм при хора, които са туристи, и с Александър Манолев съм ходил и при други хора, които са били и съм се виждал с тях”, каза още кметът Кирил Котев.

Когато фонд „Земеделие” приема обекта и превежда парите, Манолев е бил зам.-министър на туризма.

Снимка: btvnovinite.bg

От фонда съобщиха за bTV, че са започнали проверка още след медийните публикации в средата на април и че проектът все още е под наблюдение, което изтича през октомври. Фондът проверява бенефициента, който не е Манолев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!