Върховната касационна прокуратура сезира КПКОНПИ, след като започна проверка на бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха от държавното обвинение. Той вчера подаде оставка след медийни публикации, че има луксозна къща в Сандански, строена с европари.

Върховната касационна прокуратура е установила, че през 2011 г. Манолев е предоставил на непълнолетната тогава Ана Димитрова собствената си земеделска земя – 9,7 дка лозе. През 2013 г. той учредил вече в полза на ЕТ„Агротрейд – Ана Димитрова“ право на строеж на къща за гости, басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

На 6 октомври 2014 г. ЕТ„Агротрейд – Ана Димитрова“ станал бенифициент на безвъзмездна помощ в размер на 391 160 лв. по проект „Изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“ гр. Сандански“.

Снимка: btvnovinite.bg

Година по-късно Александър Манолев в качеството си на управител на „Ес Ди Ес Про“ ЕООД предоставил 700 000 лв. заем на едноличния търговец. В същото време, при проверка на място на инвестицията по проекта за къща за гости той се представил като упълномощено лице на бенефициента.

От прокуратурата отбелязват, че от юли 2017 г. до април 2019 г. Александър Манолев е бил член на УС на Държавен фонд „Земеделие” като е имал и контролни функции.

Според нормативните документи за 5 г. след сключване на договора за финансова помощ ползвателят е длъжен да използва активите по предназначение (т.е. за къща за гости, а не, например, за частен дом – б.р.). В противен случай дадените средства може да бъдат поискани обратно с лихва.

Заради всичко това КПКОНПИ ще проверява Александър Манолев за конфликт на интереси.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, посочи, че освен това обвинителите в Благоевград са започнали досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание. "Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е едно подставено лице", подчерта тя.

Пиша "Есе" и ви чакам в съда

С пожелание за успех на ГЕРБ и коалиционните партньори и пълната увереност, че не е направил нищо нередно, Александър Манолев се сбогува с поста си в икономическото министерство с дълга публикация във "Фейсбук".

"Възпитавали са ме да се боря и да не се предавам. Но искам това да е за неща, които съм направил или в които съм се провалил. Да защитавам работата си, решенията си, позициите си. А не да се обясняваш дали някога си познавал някого, дали притежаваш нещо, дали си честен, дали си почтен… Неща, които цял живот съм вярвал, че се показват с действия, а не се обясняват на думи.", пише той.

По думите му случващото се е "атака", подготвяна от хора, които обикаляли медиите "с папки". Манолев все пак не дава никакъв отговор за случилото се, като единствено заявява: "Който иска факти и документи – ще му ги предоставя. За останалите – да вярват на каквото и на когото искат. Ловът на вещици придоби плашещи размери".

Така завършва публикацията: "За финал ще използвам терминологията на тези, които писаха за мен – колеги, пиша „есе“ до съда, защото изнесохте много зле скалъпени обвинения и предстои да се видим в заседателната зала".