Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество е прекратила производството по сигнал против Мария Габриел, сочи решение публикувано на сайта на КПКОНПИ.

В сигнала се твърди, че евродепутатът Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена е била в размер на 400 лева. Договорът е сключен през октомври 2010г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. Според твърденията, цената на наемите през този период е била в диапазона 1400-1600 лв. Към сигнала са приложени медийни публикации.

Периодът на действие на договора за наем е от 1 октомври 2010 г. до 31 август 2012 г..

Мария Габриел е член на Европейския парламент от 2009г. – до 2017г. През юли 2017 г. тя е назначена в Европейската комисия за еврокомисар по цифровата икономика и общество.

При проверката си КПКОНПИ е установила, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

Това се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на настоящото производство, обясняват още от комисията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!