Вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов, вече не е народен представител. Със 121 гласа "за" депутатите приеха оставката му. Прощални срещи с всички политически сили – така можем да обобщим последните часове на Цветанов като депутат.

Неофициално се заговори, че срещите са били посветени на финален опит на Цветанов да осигури кворум в парламента и за предстоящите дни и седмици.

Той успя да се срещне с Обединените патриоти, Воля и ДПС. На финала каза и добри думи за колегите си в парламента.

За по-малко от 3 минути и без дебат Цветан Цветанов беше освободен от Народното събрание. Той така и не влезе в залата.

ГЕРБ вече са определили кой поема поста му като председател на вътрешната комисия. Това е досегашният му заместник Пламен Нунев.

Цветанов е четвъртият политик, подал оставка в серията от разкрития за луксозни жилища, купени на занижени цени.

На раздяла от ГЕРБ му подариха маратонки с пожелание да продължи да бяга в политическия маратон.

Ние решихме да му подарим анцуг, защото вече си има маратонки, каза Волен Сидеров.

„Защо да ни липсва г-н Цветанов? Той не излиза от политиката, остава си зам.-председател на ГЕРБ”, коментира Мустафа Карадайъ.

"Имахме личен разговор. Смятате ли, че трябва да споделя пред медиите личен разговор с Цветан Цветанов", каза Валери Симеонов.

След срещите, Цветанов обобщи отношенията си с другите партии през мандата така:

„Искам да благодаря на колегите, въпреки че сме имали много спорове и сме се обиждали понякога, и сме стигали до крайности, но в политиката го има и това.”

Той защити бившите си колеги:

„Депутат не е мръсна дума, а народен представител, който защитава своите избиратели, и днес мога да кажа, че не съм извършил никакво престъпление”.

Цветан Цветанов напуска Народното събрание след замесване на името му в имотен скандал, причина за който стана придобит от него имот в София на цена, далеч по-ниска от пазарната. Той обаче запазва зам.-председателското си място в партията и остава начело на предизборния щаб.

На мястото на Цветанов в парламента влиза 27-годишният Георги Недев от Велико Търново, който трябва да положи клетва като народен представител. На парламентарните избори преди две години той е бил едва 11-и в листата на партията, но е спечелил около 2900 преференциални гласа.

Начело на парламентарната група на ГЕРБ застава председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Тепърва другата седмица предстои другата линия на рокадите – приемането на оставката на Цецка Цачева и изборът на нов правосъден министър. Ще стане ясно и дали Цачева ще се върне като депутат в парламента.