Оставка като народен представител ще подаде зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заради скандала с евтините апартаменти на властта. Пред журналисти в парламента той обясни, че остава в партията и ще е начело на предизборния щаб.

Снимка: bTV

В продължило повече от час изявление с елементи на беседа с медиите, Цветанов подчерта, че не се чувства виновен за станалото и на няколко пъти заяви, че е получил жилището си в сграда на „Артекс” след замяна с две други и доплащане без да е нарушил закона по какъвто и да е начин.

Още в началото, преди да обяви решението си, Цветанов категорично отхвърли твърденията, че е разпоредил проверка на „Артекс” точно преди да си закупи техен имот, като посочи, че е препратил по компетентност на кмета на София Йорданка Фандъкова сигнал на граждани за сградата „Златен век” – а този сигнал е бил адресиран и до президента, премиера, главния прокурор, председателите на другите парламентарни групи и т.н.

Той отрече и да има лобистки промени в Закона за устройство на територията, които да обслужват именно тази строителна фирма. Не коментира и как бившият му подчинен Симеон Велков се е сдобил с бившите му апартаменти, като единствено изтъкна високите му професионални качества, които в момента му позволяват да работи в РВД.

Снимка: Ладислав Цветков

Цветан Цветанов нарече цялата ситуация „атака” срещу себе си и направи паралел със скандала с незаконното подслушване от края на първия престой на ГЕРБ във властта. Питан на няколко пъти кой го е „поръчал”, Цветанов не пожела да отговори.

От изказването му стана ясно, че е взел решението си преди 2-3 дни, като е имал няколко разговора с премиера, по време на които са обсъждали вариантите за бъдещето му. „Натиск не е имало, никога не съм позволявал да има натиск, винаги съм вземал решенията си воден от общите интереси на каузата ГЕРБ”, категоричен беше Цветан Цветанов.

Той изтъкна, че е на 53 г., а Борисов става на 60 г. и няма как мъже на такава възраст да се държат „като тийнейджъри”. „Никога не ми е била детската мечта да бъда депутат, никога не ми е била детската мечта да бъда политик”, подчерта Цветанов.

Той призна, че е имало вариант да оглави евролистата на ГЕРБ, но определи тази възможност като „несериозна”.

По думите му сега структури в партията са искали да пишат декларации в негова подкрепа и даже да го посрещат на летището, но той е отказал. „Не трябва да се говори, че има и минимално разделение в ГЕРБ (…) Взел съм решение, което да даде възможност да успокоим всички спекулации, че Цветанов иска да вземе ГЕРБ, че иска да разцепи ГЕРБ”.

Снимка: Ладислав Цветков

Подалият оставка депутат изрази мнение, че парламентът ще продължи да работи ефективно, като подчерта, че за целта ще очаква подкрепа не само от „Обединени патриоти”, но и от „Воля” („тяхната парламентарна група застана на националния интерес, а не на политическите ежби”) и ДПС („приеха да защитават техните си принципи, но са тук, в български парламент”).

С Бойко Борисов са взели и решение кой ще бъде предложен за нов председател на ПГ на ГЕРБ, но не стана ясно на кое име са се спрели двамата.

„Това го има в голямата политика – ветровете брулят високите върхове”, коментира собствената си политическа съдба Цветанов.

Снимка: bTV

Първа заради сагата с апартаментите с поста си се раздели Цецка Цачева, последва я зам.-министърът на спорта. Тя е съседка на Цветанов в сградата „Летера”.

Снимка: bTV

Рекордът за най-ниска цена държи Красимир Първанов, довчера заместник-министър на енергетиката. Оставката му е факт 7 месеца след изгодната сделка с фирма „Артекс”.

А подалият днес оставка Цветанов се е сдобил с имота преди 9 месеца, като е заменил два апартамента и е доплатил.

Снимка: bTV

За поста на Цветан Цветанов в НС се спрягат 3 имена – На Менда Стоянова, Димитър Главчев и Красимир Велчев.

Снимка: bTV

Има и яснота кой ще влезе на мястото му – това е Георги Недев – един от най-младите общински съветници – на 27 години от Велико Търново.

  • Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка
  • Антикорупционната комисия прекрати проверка за Мария Габриел
  • Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасите на Пламен Георгиев
  • Антикорупционната комисия реши за апартаментите на властта: Няма нарушения
  • Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лв.
  • Европейската комисия отказа коментар по случая с българските къщи за гости
  • Прокуратурата: Къщата за гости на Манолев - без нито един истински документ за 6 години
  • Александър Манолев вече е обвиняем, наложиха му 100 000 лв. гаранция
  • „Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
  • Елена Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!