Фатален край на мисията на майор Валентин Терзиев - издирвателната акция е установила, че пилотът на падналия МиГ-29 е загинал.

Рано тази сутрин са открити отломки от изтребителя. По данните на военните машината се е разбила със скорост 950 километра в час на десетина километра от брега край Шабла.

Снимка: btvnovinite.bg

Действията на издирвателните екипи вече са насочени основно към търсене на "черната кутия" на самолета.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди по-малко от два часа, тази вечер, в ефира на bTV военният министър оповести трагичната новина за смъртта на майор Валентин Терзиев. Той е летец с многогодишен години опит. Според негови колеги майор Валентин Терзиев е един от мохиканите в Граф Игнатиево. Изключително опитен, методичен, последователен.

Издирването ще продължи въпреки трагичната развръзка, защото трябва да бъде открита навреме черната кутия, която да даде информация за причината за инцидента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Майор Терзиев не е оцелял след инцидента. Искам да поднеса искрени съболезнования на неговото семейство. Майор Терзиев е герой за мен. За съжаление, изгубихме един много опитен пилоти професионалист“, съобщи министър Панайотов в предаването „Лице в лице“.

Майор Валентин Терзиев работи в авиобаза Граф Игнатиево повече от 15 години. Лети на МиГ-29 от 2016-а. Преди това - на МиГ-21, определян като много по-сложен  и труден за управление. Майор Терзиев е женен, с едно дете.

Снимка: btvnovinite.bg

Изтребителят МиГ-29 се е разбил със скорост 950 км/ч на десетина километра от брега край Шабла. Периметърът, където се търси "черната кутия" на самолета, както и други отломки от него е с размери 4 на 5 морски мили. Минен ловец „Цибър“ извършва обследване на дъното. Флотът ни е в надпревара с времето.

Снимка: btvnovinite.bg

"Морската среда, на всички е известно, е агресивна и продължителния престой на "черната кутия" във вода не е желателен. Така че колкото по-бързо успеем да я открием и извадим, толкова по-голям е шанса това, което се намира в нея, да бъде използваемо", каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

"Ако не успеем да открием и да извадим червата кутия до четири дни, тя ще бъде унищожена от морската вода… Нямаме данни самолетът, който е претърпял инцидент в Черно море,  да е имал технически  проблем. На този етап всички опции са на масата и се проверяват. Трябва време. Не е лесно това разследване", каза министър Панайотов.

Снимка: btvnovinite.bg

На този етап са установени две места, където на 70 метра дълбочина най-вероятно има части от изтребителя. За да бъде потвърдено това, днес към операцията безвъзмездно се включи частна фирма със специализирана техника – хидролокатори и дълбоководен робот.

"Технологията е следната – със сонара се набелязват обекти и след това с робота се оглеждат, идентифицират и потвърждават", обясни Данчо Чернаев, гл. инженер на фирмата.

Снимка: btvnovinite.bg

Роботът хипотетично би могъл да се справи и сам с изваждането на "черната кутия", но зависи в какво състояние е тя.

"Няма да представлява особена трудност да се направи организация, даже с робота да не можем да се справим, да се слезе реално под водата и да се извади", казва Иван Иванов, собственик на фирмата.

Снимка: btvnovinite.bg

Със специализирана техника и свой плавателен съд в операцията ще се включи и Института по океанология.

Отговорните фактори в Българската армия са категорични, че операцията ще бъде прекратена тогава, когато има информация какво точно се е случило.

  • Възстановка с авиосимулатор: Какви са версиите за авиокатастрофата с МиГ-29?
  • Експерт: Черната кутия ще отговори на най-важните въпроси за полета на МиГ-29
  • Симулация на фаталния полет на МиГ-29: Лесно ли може да бъде изгубена ориентация в нощно небе?
  • Докладът на „Военна полиция“: Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29
  • Вижте подполковник Терзиев в полет (ВИДЕО)
  • Черната кутия на падналия МиГ-29 заминава за Русия (ВИДЕО)
  • С военен ритуал изпратиха майор Валентин Терзиев в последния му път
  • Георги Панайотов: Не става въпрос за пилотска грешка при катастрофата с МиГ-29
  • „Черната кутия“ на падналия МиГ-29: Информация от устройството не е извлечена
  • Полк. Недялков: Нарушенията на черната кутия намаляват шансовете за извличане на цялата информация