„Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов в „Тази събота“ за катастрофата с изтребител МиГ-29 в Черно море.

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“, допълни Панайотов.

Още не установено защо движещата мишена, която е преследвал майор Терзиев, е падала по-бързо. Сред възможните причини, според Панайотов, е проблем с парашута ѝ, дори е възможно той да е бил възпламенен и затова да е падала по-бързо.

Мишената е спусната от 7000 метра, както предвиждат нормативните документи, а стрелбите са се провеждали на между 4000 и 7000 метра.  Следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. В тази ситуация учението е можело да бъде прекратена и от пилота, и от неговия командващ, отбеляза Панайотов.

Снимка: btvnovinite.bg

Когато изтребителят изчезва от радарите е бил на 1200 м височина и се е движел по последни данни, без информация от „черната кутия“ с 950 км/ч. „Не съм пилот, но бях уверен от моите подчинени във ВВС, че не е критично ниска височина. 1200 м е една доста ниска височина и на това учение пределната височина е била 2000 м, но 1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята“, каза Панайотов.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Последните думи на майор Терзиев са били „Поразих целта, излизам от атаката“, а според неговия командващ е звучал спокойно, разказа служебният военен министър.

Снимка: btvnovinite.bg

В отговор на пост на вдовицата на загиналия пилот в социалните мрежи, според който военният министър е оставен да говори "празни приказки, на които никой не вярва", Панайотов отговори, че "не говори празни приказки", а какво е станало ще стане ясно едва след като се получат данни от "черната кутия" за последните 13 секунди на полета.

„Установен е контакт с производителя на изтребителя и очакваме да разберем кой е производителят на „черната кутия“ – в Русия или в Украйна“, а дали устройството ще бъде изпратено на производителя или ще се ремонтира тук зависи от препоръката на производителя, така че то да не се повреди, каза Панайотов.

Вижте целия разговор във видеото.

  • Възстановка с авиосимулатор: Какви са версиите за авиокатастрофата с МиГ-29?
  • Експерт: Черната кутия ще отговори на най-важните въпроси за полета на МиГ-29
  • Симулация на фаталния полет на МиГ-29: Лесно ли може да бъде изгубена ориентация в нощно небе?
  • Докладът на „Военна полиция“: Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29
  • Вижте подполковник Терзиев в полет (ВИДЕО)
  • Черната кутия на падналия МиГ-29 заминава за Русия (ВИДЕО)
  • С военен ритуал изпратиха майор Валентин Терзиев в последния му път
  • „Черната кутия“ на падналия МиГ-29: Информация от устройството не е извлечена
  • Полк. Недялков: Нарушенията на черната кутия намаляват шансовете за извличане на цялата информация
  • Очаква се днес да бъде получена информация от черната кутия на разбилия се МиГ-29