С военен ритуал днес - 30 юни, в авиобаза „Граф Игнатиево“ беше отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев – пилот на изтребител МиГ-29, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет над морето край Шабла.

Висши военни, колеги и близки изпратиха днес майор Валентин Терзиев в последния му път. 

В авиобазата дойдоха президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Те изразиха своята признателност към неговата отговорна и професионална служба, всеотдайност и любов към Родината и волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.

Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Те се сбогуваха с Валентин Терзиев – техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет изпълни отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Майор Терзиев беше погребан в Асеновград.

Остава неясна причината за трагичния инцидент от 9 юни. След траурната церемония ген.-майор Димитър Петров, командващ Военновъздушните сили, отказа коментар по случая.

Русия настоява "черната кутия" на разбилия се в Черно море МиГ-29 да се разчете в нейната лаборатория, съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев беше повишен посмъртно в звание "подполковник" и награден с орден „Свети Георги“ за офицери - първа степен.

Днешният ден е обявен и за ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев.