Грипът настъпва и е много вероятно до края на деня да бъде обявена епидемия в Област Стара Загора. Такава вече е в сила за ПерникПазарджик и Благоевград. Висока е заболеваемостта и в София-град, Габрово, Силистра. В София заболеваемостта все още не е достигнала до епидемични стойности, но вероятно в близките дни това ще се случи. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Снимка: bTV

Как да правим разликата между грипен вирус и настинка

Характерно за грипоподобното заболяване е това, че началото е остро, дори внезапно. Наблюдава се поне един симптом от страна на целия организъм, например висока температура, докато при настинката температурата може да е нормална или малко повишена, но рядко се достига до високи стойности.

Снимка: bTV

Много характерно за грипа е главоболие, болка в мускулите, ставите или очите.

Типични са и симптоми от стана на дихателната система – кашлица, възпалено гърло, учестено дишане.

Хремата, от друга страна, е по-характерна за настинката, където се наблюдават симптоми само от страна на дихателната система, а не системни симптоми от страна на целия организъм. Началото също е остро, но не е внезапно, каза още Корсун.

По думите ѝ тази година се наблюдава рядко доминиране на вирусите тип Б – над 80% от положителните за грипни вируси проби.

Снимка: bTV

Грипните вируси тип Б се разграничават на две линии – Виктория и Ямагата, и през тази година доминират вирусите от генетичната линия Ямагата.

Не може да се каже кои са по-опасни, защото клиничните симптоми са много сходни, макар че се смята, че процентът на болничните приеми и смъртните случаи са повече в сезоните, когато доминират вирусите тип А, уточни тя.

Грипните вируси имат глобална циркулация – след като приключи грипният сезон в Свереното полукълбо, чрез транспорта и движението на хората те се пренасят в Южното полукълбо. И обратно.

Новите грипни вируси, новите генетични варианти най-често възникват от страните по Тихоокеанското крайбрежие на Азия, където има много голяма гъстота на населението и хората живеят в тесен контакт с птици и други живи животни, обясни Корсун.

Вижте повече във видеото:

Обикновено пикът на грипа е в края на януари, а епидемията протича в рамките на 3 – 4 седмици, каза за bTV доц. Георги Попов от ВМА, където има специален грипен кабинет.

В Инфекциозното отделение на ВМА контактът с външни хора е силно ограничен, за да не се разпространяват вирусите. Минава се през специални шлюзове с ултравиолетови лапми за дезинфекция. Клиниката разполага и със специален апарат за изолиране на типа инфекция. За първи път тази година се въвежда толкова модерна апаратура.

„Този вирус е минал с голяма цикличност през миналите години и има голяма вероятност и ние да сме го изкарали и съответно имунната ни система не допуска да се разболеем. Но ако не сме го карали, задължително ще се разболеем“, обясни доц. Попов.

Вижте повече във видеото:

Толерансът за грипния вирус, преди да се потърси лекарска помощ, е 24 часа, каза в предаването детският пулмолог д-р Гергана Петрова. След това трябва да се реагира.

Медикаментите са много ефективни, но лечението трябва да започне в първите 48 часа след заразяването, защото след това няма смисъл от тях – ефектът е много по-слаб. Ако се започне много рано, може да преболедувате много леко дори тежък грип, за три дни, посочи тя.

Снимка: bTV

С противогрипна ваксина сме защитени дотолкова, доколкото грипът, който циркулира в момента, са го познали тези, които са изготвили прогнозния състав на ваксината. Защото той е различен всяка година, каза Петрова. В повечето случаи познават. Моят съвет е да се ваксинирате. Не е късно и сега да се направи, но защита ще има най-рано след две-три седмици.

Снимка: bTV

По думите ѝ страничните ефекти от ваксината може да са същите като симптомите на грип, но са в по-слаба степен.

Вижте във видеото подходяща ли е народната медицина: