Няма логично обяснение, няма икономическа логика за скъпите шезлонги и чадъри по българското Черноморие. Те са от полза само за концесионерите и колкото по-слаб е един сезон толкова по-настървени са концесионерите да вземат повече пари.

Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев. Той допълни, че ако държавата е приела, че туризмът трябва да е приоритет, би трябвало да създаде и съответните предпоставки да има туризъм.

Водещ за България е морският туризъм, каза още Ботев и коментира, че докато няма единна държавна политика, концесионерите ще правят каквото си искат, а заниженият контрол  допълнително ги поощрява.

Решението, според него, е едно – държавата да реши да не концесионира плажовете, а те да бъдат предоставени на тези сдружения от собственици, които съставляват съответния курорт.

Там, където има реални собственици, там редът е много по-добър, защото грижата за туриста е грижа за самия собственик, допълни Ботев.

За проваления договор с ББС

"Това, което каза госпожа Ангелкова не отговаря на фактическата истина. Тя много добре знае, че един зам.-министър не може да подписва, чл. 19 от Закона за администрацията е ясен. Да си погледне собствения устройствен правилник на Министерство на туризма, който тя е подписала.

Там правомощията на министъра са разписани на три страници в 35 пункта, докато правомощията на зам.-министрите са на три реда в една единствена точица, където те трябва да правят това, което им каже министърът.

Никога не може един зам.-министър да подпише какъвто и да е документ. Той по Закона за администрацията не е орган на властта", коментира Бранимир Ботев думите на министъра на туризма по въпроса за проваления договор за реклама с ББС.

"Имам резолюция, имам фиш от министъра на служебното правителство, господин Щонов, с което ние успяваме донякъде да доведем процедурата, тук той е написал и "да”, при което аз му докладвам цялото състояние на нещата. Мисля, че до този момент работата, която бяхме свършили, е повече от прекрасна.

От 6250 евро на спот в ББС успях да сведа цената до 843 евро на спот, те. 7,5 пъти по ниска, изключително изгодна за България. 344 спота за 290 000 евро,  само в праймтайма, покриващи Русия, Китай, Континентална Европа и UK. И това щеше да бъде възможно най-доброто нещо преди този и без това труден сезон, който ние очаквахме.

Тя имаше тези пари, те й бяха оставени, трябваше да проведе процедурата за прозрачност”.

За два месеца от 7 ноември до края на годината тя можеше да пусне тази процедура за прозрачност и да подпише договора”, заяви още бившият зам.-министър и продължи:

"Когато ти два месеца не вършиш нещо, което ти е оставено на бюрото и ти е докладвано от първия ден, за което имаш пари и тези пари се връщат на 30 декември в Министерство на финансите, очевидно някой около теб, като съветници, медийни, или като хора, свързани с процедурите, не си е свършил работата и не е довел нещата докрай.

По отношение на изказването на министър Ангелкова, че индийци и китайци могат да заместят руските туристи по Черноморието, Бранимир Ботев беше категоричен, че това не е възможно, тъй като китайците и индийците не ходят на море.