Паркомясто с размери 18 квадратни метра в центъра на Амстердам се продава за 495 000 евро. Имотът, който се намира близо до градския парк „Вонделпарк“, се предлага на уебсайта за недвижими имоти Funda и е най-скъпото място за паркиране в Нидерландия.

Според рекламата на агента по недвижими имоти Дж. Хойле паркомястото e в комплекс от затворен тип "на най-известната търговска улица в страната“.

Според обявата мястото на Hooftstraat - в близост до държавния музей „Райксмузеум“ и музея „Ван Гог“, може да бъде наето също и само за 750 евро на месец.

Недостигът на жилища е взривоопасен проблем в Нидерландия. Според проучване от 2023 г. в страната има недостиг на около 390 000 апартамента. Жилищната криза води до все по-високи цени, а достъпни апартаменти се намират трудно.

Според доклад от миналата година средната цена за апартамент в страната е около 430 000 евро - под цената на паркомястото от 18 квадратни метра. Само в Амстердам през 2023 г. няма нито един апартамент, който да е достъпен за необвързани хора със средни доходи, коментира сайтът Hypotheker.

Местата за паркиране в Нидерландия също не достигат, след като много от паркингите бяха затворени, за да се забрани движението на автомобили в центровете на градовете. "Тъй като са малко, тяхната стойност се увеличава. Въпреки това такова място за паркиране „със сигурност“ не струва половин милион евро“, коментира RTL.

„Районът, в който паркомястото се продава, се характеризира предимно със скъпи апартаменти. И те рядко имат външна зона, така че паркирането тук е голям проблем. А този паркинг предлага просто решение, но това не означава, че е евтино“, посочва агентът на недвижимия имот.

Правителството на страната и местните власти искат да противодействат на недостига на жилища - например чрез преустройство на празни сгради и защита на зоните срещу спекуланти.

Засегнати са млади семейства и млади професионалисти, но също и бежанци, работници мигранти и студенти. Дори самотни майки с малки деца се оказват на улицата. Броят на бездомните се е увеличил с една четвърт през 2022 г.

Снимка: iStock

Причините за жилищния недостиг за различни. Финансовата криза от 2008 г. до 2014 г. парализира жилищното строителство в Нидерландия, докато търсенето се увеличава поради все по-малките домакинства и нарастващата трудова миграция, коментира deutschlandfunk.de.

Според критиците правителството носи отговорност, защото подценява проблема. Жилищното министерство, което е опделено за ненужно, дори е премахнато през 2017 г.

Така наемите и цените на имотите се покачват изключително рязко. Цената на средно голямо жилище през последните 10 години почти се удвоява.

Сега много компании са се специализирали в превръщането на празни сгради в жилищни площи. Това са офис сгради, но също и манастири, болници и училища. В сградите ще бъдат създадени малки, обзаведени и достъпни апартаменти.

Снимка: iStock

Всяка година се създават около 12 000 допълнителни апартамента, а в бъдеще целта е те да са 15 000 на година.

За да могат хората отново да осъществят мечтата си да притежават собствен дом, на общините е разрешено да създават защитни зони срещу спекулантите. Апартаментите и къщите, закупени в тях, трябва да бъдат обитавани от самите купувачи през първите четири години - не могат нито да бъдат препродавани, нито отдавани под наем. Почти всички големи градове вече са въвели защита срещу изкупуване.