Бившият полицай с доживотна присъда за убийството на родителите си се предаде. В късния следобед вчера Венцеслав Караджов се барикадира в семейната къща, след като научи решението на съда.

Снимка: bTV

Близък приятел от полицията, на когото Караджов имал доверие, водил преговорите с него. Още в самото начало е преценено, че ситуацията е рискова, което налага намесата на психолози.

„От самото начало имаше информация, че има голям риск барикадиралият се да приеме суицидни действия от една страна, а от друга ако се предприемат някакви силови мерки, има голяма вероятност да пострадат и служители на министерството“, обясни Иво Бешков, директор на Института по психология на МВР.

От разговорите, които барикадиралият се провежда с приятеля си, психоложката Нели Косатдинова, която помага на терен, изготвя психопрофил.

„Че е човек, който е отчаян и се чувства много притиснат в ъгъла. Това е човек, който няма какво просто да загуби - беше изключително отчаян.
В такава ситуация е задължително човекът да остана спокоен, затова  стратегията е разговорите да се  водят търпеливо“, каза Костадинова.

Снимка: bTV

Тази сутрин Караджов е допуснал приятеля си в двора на къщата, който му е сложил белезници. Преговарящите са категорични, че в нито един момент не е имало опасност за живеещите в близост.

Вижте във видеото какво каза адвокатът на Караджов.