На 15 май премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян след заседание на правителството.

Покушението беше извършено в град Хандлова, който е на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

Европейски лидери осъдиха остро опита за атентат срещу словашкия премиер.

  • Изстрелите са били многобройни
  • Фицо бе откаран със специален хеликоптер в болница „Рузвелт“
  • Състоянието му е критично
  • Нападателят е писател на 71 г. от Левице

Следете развитието на темата в нашия онлайн репортаж:

19.05.2024 19:02:12

Словашкият вътрешен министър: Мъжът, прострелял Роберт Фицо, може да не е бил „самотен вълк“

Словашките власти разследват възможността заподозреният за покушението срещу премиера Роберт Фицо да не е действал сам, както се смяташе по-рано.

Това съобщи на пресконференция министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок, цитиран от Ройтерс.

Екипът, разследващ атентата срещу словашкия министър-председател, проверява версията извършителят да не е бил "вълк единак", каза Ещок, цитиран от словашката осведомителна агенция ТАСР.

19.05.2024 18:31:13

Костадин Костадинов: Случилото се с Роберт Фицо не е случайно. Кой е следващият?

„Не вярвам, че това, което се случи с Роберт Фицо, е случайно и един радикализирал се 71-годишен пенсионер го е прострелял. Не вярвам да има нормален човек, който да се хване на тази версия“, заяви в предаването „120 минути“ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„При това той е успял да се доближи до Фицо, около него има близо 15 души охрана – както цивилни, така и полицаи. След това изважда пистолета, стреля изключително професионално - четири пъти при това. Той е изпразнил половин пълнител, преди да успеят да го обезвредят“, коментира Костадинов.

19.05.2024 13:11:20

Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, но няма опасност за живота му

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо остава тежко, но няма опасност за живота му. Това обявиха от болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, предадоха медиите в Словакия.

„Въз основа на сутрешния консилиум на лекарите можем да заявим, че пациентът е извън животозастрашаващо състояние“, съобщиха от болницата.

Засега не се планира преместването на Фицо в друго лечебно заведение в столицата Братислава.

18.05.2024 17:17:44

Състоянието на Роберт Фицо: Двучасова операция увеличава надеждата за неговото възстановяване

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава сериозно, съобщи след опита за покушение срещу него министърът на здравеопазването на страната Зузана Долинкова, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Долинкова поясни, че вчерашната двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани от множеството огнестрелни рани, която увеличи надеждите за неговото възстановяване, е "допринесла за положителната прогноза" за Фицо.

18.05.2024 12:30:29

Пред съда се изправя 71-годишният мъж, стрелял по Роберт Фицо

71-годишният мъж, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо на 15 май, застава пред съда.

Той е обвинен в опит за убийство, ако бъде признат за виновен, може да получи доживотен затвор.

А следващите дни са решаващи за живота на Роберт Фицо, съобщиха лекарите след вчерашната поредна операция.

17.05.2024 09:34:46

Словакия на противоречията

„Словакия е особен случай в европейската политика. Човек, който е пацифист, има законно притежавано оръжие, с което застрелва министър-председателя“, коментира Петър Карабоев, зам.-главен редактор на „Дневник“.

„Това е страна, пълна с противоречия. Тя е дълбоко разделена и благодарение на Робер Фицо. Логично е да се интересуват дали ще оцелее. Още не е премината опасната граница. Трябва да се интересуват словаците дали държавата, политическата система, медиите и законността ще преодолеят ямата, защото все още са на ръба и гледат пропастта, каза журналистът.

„Цяла Европа се тресе от такива процеси. Очакваме на евроизборите крайнодясна националистическа вълна, но спираме дотам“, посочи Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи.

„Ерозират основни компоненти на европейските общества. Едно от тях е сигурността. Засегната е не само националната, но и личната сигурност. Неслучайно голяма част от европейските граждани смятат, че техните деца ще живеят по-зле от тях“, добави той.

17.05.2024 08:54:29

Атентатът срещу Фицо провокира страхове за свободата на словото в Словакия

Обществото в Словакия е било поляризирано и преди атентата срещу Роберто Фицо, а опитът за покушение допълнително допринася за разделението, обясни в предаването „Тази сутрин“ Лукаш Ондерчанин, главен редактор „Международни новини“ в SME – Словакия.

„Различните части от обществото и някои хора обвиняват опозицията и медиите за инцидента. Голям проблем е, че социалните мрежи са пълни с омраза и това не помага. Очакваме обществото да стане още по-поляризирано. Има страхове, че правителството може да наложи ограничения върху свободата на словото“, коментира той.

16.05.2024 20:39:01

Журналист за атентата срещу Роберт Фицо: Ще отеква в политическия живот на Словакия години наред

„Това е събитие, което ще отеква в политическия живот на Словакия, бих казал години наред. Предполагам, че ако и дай боже Фицо оздравее, той ще заздрави позициите си най-вероятно“, каза журналистът и директор на „Лидови новини“ Веселин Вачков.

Въпреки това, по думите му едно такова събитие трудно може да доведе до нещо хубаво.

16.05.2024 16:31:37

Доживотен затвор грози нападателя на Роберт Фицо

Мъжът, който простреля словашкия премиер Роберт Фицо, може да получи доживотна присъда. Той вече е обвинен в опит за убийство. 71-годишният писател Юрай Цинтула е прекарал нощта в полицейска килия.

След атаката полицаи и криминалисти в продължение на часове са търсили и събирали улики и доказателства. Сантиметър по сантиметър разследващите са обследвали местопрестъплението. С 3D скенер са сканирали не само мястото на стрелбата, но и по-широк периметър.

 

16.05.2024 15:53:11

Какво е състоянието на простреляния премиер на Словакия?

Състоянието на словашкия премиер Робърт Фицо остава тежко. Степента на нараняванията от четирите огнестрелни рани е голяма. Лекарите успяха да го стабилизират. Животът му все още е в опасност, каза вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от местни медии.

16.05.2024 11:12:17

Роберт Фицо се завръща като премиер с гръм и трясък, след като през 2018 г. е свален с протести

Роберт Фицо започва политическата си кариера, продължаваща вече три десетилетия, като твърдо ляв политик, но с течение на времето се измества по-надясно в политическия спектър.

Той беше премиер в периода от 2006 до 2010 г., както и от 2012 до 2018 г., когато беше свален с улични протести. Фицо бе преизбран миналата година, като предизборната му програма се характеризираше с консервативни и националистически послания и обещания за щедри социални програми.

След като през септември миналата година спечели парламентарните избори, Фицо и хората му се завърнаха с гръм и трясък, ликвидираха ръководството на елитното полицейско звено, което ги обвиняваше в престъпления, застанаха срещу независимите медии, пренаписаха наказателния кодекс, за да облекчат наказанията за корупция, и заплашиха да определят неправителствените организации с външно финансиране като "чуждестранни агенти" по силата на закон в московски стил.

 

16.05.2024 11:08:03

Дмитрий Песков: Осъждаме атаката срещу Роберт Фицо, това е голяма трагедия

Кремъл осъди днес атаката срещу словашкия премиер Роберт Фицо, който бе прострелян вчера, и му пожела скорошно възстановяване, предаде Ройтерс.

"Осъждаме по най-категоричен начин атаката. Смятаме я за напълно неприемлива - това наистина е голяма трагедия. Надяваме се, че Фицо ще преодолее ситуацията и че ще се възстанови възможно най-скоро. Пожелаваме му бързо оздравяване", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред в. "Известия".

Докато се подготвяше за посещението си в Китай, руският президент Владимир Путин направи необичаен ход, като изпрати телеграма на словашката президентка Зузана Чапутова във връзка с нападението срещу Фицо, отбелязва Ройтерс.

"Бях възмутен, когато научих за опита за убийство на председателя на правителството на Словашката република Роберт Фицо. Не може да има оправдание за това чудовищно престъпление. Роберт Фицо е смел човек със собствена позиция. Надявам се, че тези качества ще му помогнат да оцелее в тази трудна ситуация", се казва в телеграмата на Путин.

Роберт Фицо бе прострелян в град Хандлова, който се намира в Централна Словакия. Словашки медии съобщиха, че стрелецът е 71-годишен мъж.

Нападението срещу Фицо шокира Словакия и бе осъдено от международната общност.

16.05.2024 09:37:36

Ген. Тодор Коджейков: Грешка на охраната - втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е насочено към нападателя, а премиерът е свит. Ако тръгне втора атака от някъде другаде, отзад, той ще бъде доубит“.

Това коментира в „Тази сутрин“ ген. Тодор Коджейков, бивш началник на българската Национална служба за охрана.

„Според мен това е грешка и пропуск. Учили са ни, че ние трябва първо да се погрижим за охраняемото лице. Има действия, които се разпределят между служителите“, обясни още той.

16.05.2024 07:16:04

Словашкият премиер Роберт Фицо е дошъл в съзнание

Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, е дошъл в съзнание след операция, продължила няколко часа, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Порталът Aktuality съобщава, че Фицо е в стабилно състояние.

16.05.2024 07:15:28

„Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо - общоевропейски симптом“

„Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски симптом. В Словакия този вид конфронтация достигна до своя апогей“, каза в студиото на „Тази сутрин“ Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Според него е допуснат пропуск от страна на службите за сигурност с охраната на министър-председателя на Словакия.

15.05.2024 21:16:12

Критично е състоянието на Фицо, операцията му продължава над 3,5 часа

Роберт Фицо е в критично състояние и животът му все още е в опасност, а операцията му продължава вече над 3,5 часа.

Министърът на отбраната на Словакия Роберт Калиняк заяви на брифинг, че състоянието на премиера е много усложнено. „Вярваме, че той ще бъде достатъчно силен, за да се справи с тази травма“, допълни Калиняк.

15.05.2024 20:45:34

Камера засне момента на стрелбата по Роберт Фицо

Премиерът на Словакия се бори за живота си, иззеха телефоните от медиците, които го реанимират.

Броени часове след опита за покушение срещу премиера на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян посред бял ден на улица в град Хандлова, се появи и видеозапис от момента на стрелбата.

15.05.2024 20:05:31

Парамедик: Роберт Фицо може да остане парализиран

Премиерът на Словакия има троен байпас на сърцето, което прави състоянието му още по-тежко Изключително тревожни новини бяха изнесени във връзка със здравословното състояние на премиера на Словакия Роберт Фицо.

Той беше прострелян на улица пред Дома на културата в Хандлова около 15:30 ч. българско време и според всички информации на медиите в родината му следващите няколко часа ще бъдат решаващи за него.

Един от най-опитните и най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш единствен се ангажира да даде първи коментар относно състоянието на Роберт Фицо.

15.05.2024 19:26:27

Кой е човекът, натиснал спусъка срещу Роберт Фицо?

Писател и бивш охранител в търговски център опита да отнеме живота на словашкия премиер Роберт Фицо при опит да разговаря на улицата пред Дома на културата в Хандлова.

Кой в действителност е човекът, натиснал хладнокръвно спусъка срещу Роберт Фицо?

 

 

15.05.2024 19:22:20

Къде е пистолетът, с който беше прострелян Роберт Фицо?

Оръжието продължава да лежи на земята в близост до Дома на културата в Хандлова Премиерът на Словакия Роберт Фицо продължава да се бори за живота си, след като беше прострелян с няколко куршума в град Хандлова.

Нападателят, произвел изстрелите също е задържан и отведен в полицията, но какво се случва с оръжието, с което беше стреляно по политика?

15.05.2024 19:07:21

Министерският съвет: Осъждаме категорично атаката срещу Роберт Фицо

„Осъждаме категорично атаката срещу Роберт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му“, се казва и в публикация на Министерския съвет в социалната мрежа Х. 

15.05.2024 19:06:38

Радев: България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия

„България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия.“ Това заяви в социалната мрежа Х президентът Румен Радев.

„Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Роберт Фицо“, посочва държавният глава. 

15.05.2024 18:58:41

Информацията за здравословното състояние на Роберт Фицо е под ембарго

Информацията за здравословното състояние на Роберт Фицо вече е под ембарго. Според словашката телевизия „Маркиза“ мобилните телефони на всички медицински служители, които са ангажирани с лечението и битката за живот на Роберт Фицо в болница „Рузвелт“ в Банска Бисктрица, са били иззети.

 

Целта е да се предотврати изнасянето на информация. Според информация на телевизията Фицо е преминал компютърна томография.

15.05.2024 18:36:24

Пълна мобилизация на полицията след опита за покушение срещу Роберт Фицо

Бруталният опит за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо изправи на нокти правителството и полицията в Чехия. В страната са в пълна мобилизация на полицейските служби и засилват драстично охраната в посолството на Словакия в Прага.

По-рано в сряда премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян и в момента се бори за живота си в спешното отделение в Банска Бистрица. Той е бил прострелян на няколко места, а нападателят му е заловен и задържан.

„Оценяваме потенциалните рискове и ще адаптираме всички мерки по отношение на нашите защитени лица и обекти“, съобщават от полицията в Чехия. От мерки за сигурност всичко, което ще бъде предприето за засилване на охраната и опазване на обществения ред и живота на гражданите ще бъде запазено в тайна.

15.05.2024 18:17:59

Роберт Фицо е откаран в болница в критично състояние

Веднага след опита за покушение срещу него Роберт Фицо е откаран с хеликоптер до университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица.

Животът му е в опасност, а следващите няколко часа ще бъдат критични и решаващи за неговия живот и здраве.

 

Според кадрите на TV Markíz той е бил изнесен от хеликоптера на носилка в спешното отделение. Бил е покрит с чаршаф.

15.05.2024 18:12:20

ЕС и НАТО осъдиха покушението срещу премиера на Словакия

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа Х.

"Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност", добавя тя.

Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

"Потресена съм от ужасното нападение. Осъждам тази проява на насилие, мисля за Роберт Фицо и неговото семейство в този труден час", написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Шокиран съм от новината. Подобно насилие няма оправдание", написа и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Потресен съм и съм ужасен", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той пожелава на Фицо бързо възстановяване и изразява съчувствие към неговото семейство и към словаците.

Послания за осъждане на покушението и в израз на съпричастие с Фицо до този час разпространиха и трите най-големи групи в ЕП - на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, от чието политическо семейство е словашкият премиер, и от "Обнови Европа".

Полският министър-председател Доналд Туск също реагира на атентата в Х. „Роберт, мислите ми са с теб в този много труден момент“, написа той.

Реакция дойде и от бившия министър-председател на Полша Матеуш Моравецки. „Ужасни новини от Словакия за опита за убийството на премиера Роберт Фицо. Роберт, мислите ми са с теб“, написа той.

15.05.2024 18:10:36

Задържан за стрелбата е 71-годишен мъж

71-годишен мъж е задържан за стрелбата по премиера на Словакия. За него се знае, че е роден през 1953 г., от град Левице е и по професия е писател. Словашките медии го назовават с името Юрай Ц.

 

15.05.2024 18:07:19

Кой е Роберт Фицо – премиерът на Словакия?

Роберт Фицо е премиер на Словакия между 2006 и 2010 г., както и в периода от април 2012 г. до март 2018 г.

Фицо пое отново поста премиер през октомври миналата година за четвърти път, след като оглавяваната от него лявоцентристката му партия "Посока - социална демокрация" спечели изборите.

С какво е известен премиерът на Словакия вижте тук:

 

15.05.2024 18:01:07

Словашкият премиер Роберт Фицо е „между живота и смъртта“

Словашкият премиер Роберт Фицо е в животозастрашаващо състояние, след като беше прострелян „няколко пъти“, заяви правителството на страната в официалната му страница във Фейсбук. 

„В момента го превозват с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира между живота и смъртта“, се казва в изявление на правителството, което определя нападението срещу премиера като „опит за убийство“.

15.05.2024 18:01:04

Европейски лидери осъждат покушението срещу словашкия премиер

Лидери от цяла Европа заявиха, че са потресени от новината за стрелбата, при която беше ранен словашкият министър-председател Роберт Фицо.

Чешкият премиер Петър Фиала каза, че е шокиран от случилото се и изрази надежда за бързо възстановяване на Фицо.

„Шокиран съм да чудя тази ужасна новина. В мислите си сме с премиера Фицо и семейството му“, каза британският му колега Риши Сунак.

Германският канцлер Олаф Шолц написа в социалната мрежа X: „Шокиран съм от стрелбата срещу словашкия премиер Фицо. Насилието няма място в европейската политика.“

„Бях дълбоко потресен от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Робърт Фицо“, написа в Х и унгарският премиер Виктор Орбан.

"Шокираща новина от Словакия. Робърт, моите мисли са с теб в този много труден момент", написа полският премиер Доналд Туск в Х.

Украинският президент Володимир Зеленски също осъди атаката и пожела на словашкия министър-председател бързо възстановяване.

15.05.2024 17:58:05

Стреляха по словашкия премиер Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова, в централната част на Словакия. Състоянието му е критично.

Фицо беше откаран със спасителен хеликоптер в болницата „Рузвелт“ в Банска Бистрица. Според кадрите на TV Markíz той е бил изнесен от хеликоптера на носилка в спешното отделение. Бил е покрит с чаршаф.

Стрелецът е 71-годишен писател от Левице.

Сигналът за стрелбата е подаден в полицията в 14:30 часа централно европейско време, като информацията е била за прострелян на улицата 59-годишен мъж.