Премиерът на Словакия има троен байпас на сърцето, което прави състоянието му още по-тежко Изключително тревожни новини бяха изнесени във връзка със здравословното състояние на премиера на Словакия Роберт Фицо.

Той беше прострелян на улица пред Дома на културата в Хандлова около 15:30 ч. българско време и според всички информации на медиите в родината му следващите няколко часа ще бъдат решаващи за него.

Един от най-опитните и най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш единствен се ангажира да даде първи коментар относно състоянието на Роберт Фицо, като от изявлението му става ясно, че премиерът на Словакия е прострелян в гърдите и в корема.

„Много важни структури и органи са разположени в гръдния кош. Увреждането им може да доведе до трайни последици“, коментира лекарят.

От университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, където реанимират Роберт Фицо, засега запазват мълчание. Нещо повече: по информация на словашката телевизия „Маркиза“, мобилните телефони на всички медици, които са ангажирани с лечението и реанимацията на словашкия премиер са били иззети.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато един куршум удари гръбначния стълб, той може да увреди и гръбначния мозък, а това вече са последствия за цял живот“, казва още парамедикът Уилям Добиаш. Той допълни, че има опасност от трайно увреждане и парализа. „В гръдния кош има и дихателни пътища, чието увреждане от огнестрелна рана причинява затруднено дишане. След това, разбира се, страдат всички органи в тялото”, информира парамедикът.

Огнестрелна рана в гърдите може също да увреди хранопровода до такава степен, че той да бъде трайно неработещ: „Тогава човекът остава зависим от хранене през сонда директно в стомаха.

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът Робърт Фицо има троен байпас, заради сериозни проблеми със сърцето в миналото. „Болното сърце нарушава доставката на кислород, кръв и хранителни вещества до всички органи и клетки в тялото“, казва Уилям Добиаш, добавяйки, че сърдечните заболявания са много тежко усложнение.

Уилям Добиаш работи в Спешна помощ в Словакия от 1977 г. 22 години той работи като анестезиолог в болница, а последните 24 години е посветил на работата си в Бърза помощ. Преди 2 години Добиаш беше удостоен от президента на Словакия Зузана Чапутова с най-високия държавен орден за заслуги към нацията. Неговата награда е в раздел „Човечност и полза в името на обществото“. Уилям Добиаш е президент и на словашкия Червен кръст, а призът му се връчва за изключителни заслуги за развитието на здравеопазването в родината му.

Всичко за атентата срещу Роберт Фицо следете в нашия онлайн репортаж: