Пътнически влак и маневрен локомотив се удариха на първи коловоз на Централна гара вчера след 16:00 часа. 12 души са пострадали при инцидента. Част от тях са прегледани на място. Повечето от тях са с контузии на гръбначния стълб и на краката. Четирима са откарани в лечебни заведения – двама в „Пирогов“, един в ИСУЛ и един във ВМА.

Пътническият бърз влак е чакал да отпътува от София за Пловдив, когато е бил ударен от маневрения локомотив.

„Наистина беше малък шок това, което се случи. Аз за първи път виждах такова нещо. Изпращах свой познат и бях във влака. Все още ме боли врата от камшичния удар. Получих леко нараняване, но нямах нужда от медицинска помощ“, разказа пред bTV Георги Велев, който е потърпевш в инцидента.

„Доста хора бяха шокирани, беше силен трясъкът. Самият персонал на гарата също беше доста шокиран в първите минути. Реагираха обаче адекватно и започнаха да помага. Хората си помагаха взаимно. Когато излязохме от влака, видяхме колко много поражения имаше“, коментира още той.

„Първо влакът закъсня с 10 минути. Хората бързаха да се качат, настаняваха по седалките, когато се случи удара. Имаше пострадали по самите стъпала, пострадаха и хора от персонала на БДЖ“, посочи Георги Велев.

„Самият машинист изглеждаше в добро състояние, дано всичко с него да е наред“, допълни още той.

„Хората действаха доста добре спрямо ситуацията – въпреки шока и въпреки крясъците, които се чуваха. Започнаха да разлеждат вагоните, линейките дойдоха доста бързо“, отбеляза Георги Велев.

„Трябва да дадем обаче една малка черна точка на цялата държавна компания – никой не знаеше къде можем да получим информация и как да се действа. Започна да се получава информация по уредбата за закъсненията на влаковете. Влакът за Пловдив отпътува с 120 минути закъснение“, коментира още мъжът.

Той отбеляза, че е имало хора с наранявания, с отворени рани.

На машиниста на маневрения локомотив му е прилошало, не е могъл да спре и се е ударил в последния вагон на влака, коментира пред bTV Анатолий Атанасов – директор „Оперативна дейност“ в БДЖ.

Снимка: БГНЕС

Към момента все още не е ясно каква е била скоростта, с която се е движел локомотива.

„Най-тежко са пострадали нашите служители, на осем от пътниците е оказана помощ на място. Двама от маневрената бригада са транспортирани до болница, единият е с наранявания на рамото и ребрата, а другият е с навехната ръка“, посочи Анатолий Атанасов.

Той коментира, че разстоянието между двете композиции е трябва да бъде около 25 метра и при такава маневра отговорността е изцяло за манишиста.

Вчера след инцидента има забавяне на следобедните и нощните влакове, но ситуацията е вече нормализирана.

„Гарата разполага с малко коловози и един такъв инцидент нарушава сериозно графика за движение на влаковете“, коментира Анатолий Атанасов.