Вирусна инфекция, наричана „петата болест“, се разпространява все повече в Европа. Случаите са се увеличили значително в страни като Германия, Дания, Франция, Нидерландия, Ирландия и Норвегия, съобщават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

До средата на май тази години са регистрирани повече от 1200 случая само в училища и детски градини в германската провинция Саксония-Анхалт. А през предходните пет години е имало общо около 340 случая, посочват от местната служба за защита на здравеопазването, цитирана от „Билд“.

Темата с разпространението на вируса в Германия коментира и изданията "Велт" и "Фолкщиме".

Петата болест е смятана за леко заболяване, причинено от парвовирус B19. То прилича на рубеола, но не е. Рядко води до сериозни състояния. Неговият най-очевиден симптом е яркочервен обрив или вид на лицето, подобен на „напляскана буза“.

Петата болест е сред детските болести, причинява се от парвовирус B19. Той се предава чрез капкови инфекции - напр. чрез дишане, кихане или кашляне. Характерни симптоми за него са лека температура, втрисане и главоболие. Често обаче в началото на заразяването няма никакви симптоми.

Въпреки че инфекциите с парвовирус B19 се разпространява по-често през пролетта и началото на лятото, вече има значително увеличение на заболеваемостта в Германия между януари и март, посочва Мартин Ендерс от лаборатория в Щутгарт.

Около една до две седмици след заразяването се появява зачервяване на кожата, което обикновено започва от лицето. Тези зачервявания се превръщат в червени петна, които се съединяват и се разпространяват по тялото. Рискът от инфекция за другите е най-висок в дните преди появата на обрива.

Експертите отдават факта, че броят на заразените с „петата болест“ в момента рязко се покачва на факта, че е бил много нисък по време на пандемията от COVID-19 поради ограниченията за оставане вкъщи и липсата на социални контакти.

Заболяването се среща най-често през късната зима и ранната пролет при деца на възраст между 4 и 10 години. Но от него могат да се разболеят по-големи деца и възрастни, особено жени.

Снимка: iStock

При децата петата болест обикновено е безобидна и се лекува напълно без усложнения. При възрастни сред симптомите са и болки в ставите и често заразяването преминава по-тежки.

За петата болест няма лечение. Повечето деца оздравяват без такова. Няма и ваксина срещу разпространението на инфекцията.

Вирусът може да се превърне в основен проблем за бременните жени, които не са се заразявали по-рано.