Организацията на движението при 16-тия километър на автомагистрала „Струма“ в посока София, където беше свлачището, се променя днес.

Трафикът в дясната активна лента ще бъде ограничен.

Ще се преминава по лявата активна лента и изпреварващата. Причината за ограничението са ремонтни дейности по укрепителното съоръжение.

Скоростта на движение се намалява до 70 км/ч, а трафикът ще се регулира от пътни знаци.

Подпорна стена на автомагистрала „Струма“ се срути върху пътното платно на 28 април, а разчистването на земната маса продължи и на следващия ден.

Стените в участъка са на 14-годишна възраст. Правени са при изграждането на автомагистрала „Люлин“.

„Непосредствената причина за падането на стената са дъждовете, които са преовлажнили земните маси зад подпорната стена. Създали са един значителен земен масив, който е довел до срязването на стената. Няма щети по пътя, което означава, че е нарушена устойчивостта на откоса“, коментира по-рано пред bTV проф. Стефчо Стоев от Минно-геоложкия университет.

„Това е стар свлачище участък. За него се знае. Той е слабо място на магистралата. По-надолу са извършвани мероприятия по укрепване на откоса. Ние сме в периферията на тази зона. Целият този район е свлачищен. Почвите са податливи на свличане“, каза още той.